Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
18.6.2003 12:41:14 / Agrolink
Importerad häst rabiessmittad

En häst som i maj 2003 importerades från Estland har konstaterats lida av rabies. Resultatet bekräftades av undersökningar gjorda vid Forskningsanstalten för veterinärmedicin och livsmedel 16.6.2003.

Onsdagen 11.6.2003 blev en kommunveterinär tillkallad att sköta en tvåårig häst som var febrig, hade balanssvårigheter och var aggressiv. Man beslöt att avliva hästen eftersom symtomen tydde på möjlig rabiessmitta. De preliminära undersökningsresultaten 13.6.2003 bekräftade misstanken. Andra hästar som kommit i beröring med hästen har isolerats och deras hälsotillstånd kommer att bevakas även i fortsättningen. Rabies smittar dock endast genom bett.

Rabies förekommer i Finlands närområden i Baltikum och Ryssland. I Estland konstaterades år 2002 sammanlagt 422 rabiesfall, varav det i 355 fall rörde sig om vilda djur och i 67 fall om sällskapsdjur. Jord- och skogsbruksministeriet påminner dem som är på resa utomlands att i enlighet med lagstiftningen låta vaccinera sina hundar och katter mot rabies. Rabiesvaccinering rekommenderas även för dem som är på väg till nämnda områden och för hästar som importeras från dessa områden.

I Finland har rabies konstaterats senast år 1989. Därefter har sjukdomen bekämpats genom vaccinering av hundar och katter samt genom vaccinering av vilda djur i sydöstra Finland med vaccinbeten. Våren 2003 spreds vaccinbeten även i det ryska Karelen. Hittar man döda djur eller påträffar rovdjur med avvikande beteende bör man även i fortsättningen anmäla om detta till kommunveterinär för att med tanke på övervakningen av rabiessituationen få djuren undersökta vid Forskningsanstalten för veterinärmedicin och livsmedel.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab