Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
16.6.2003 08:12:57 / Agrolink
Kommissionen beslöt förlänga såningstiden

EU-kommissionen beslöt att förlänga tiden för såningsarbeten i stödområdena C1, C2, C2P, C3 och C4 så att den s.k. sista såningsdagen nu är 25.6.2003.

I år var den sista såningsdagen som bestäms i EU:s förordning om stödsystem för jordbruksgrödor i hela Finland ursprungligen 15.6.2003 och i stödområdena A och B är det här fortfarande den sista såningsdagen.

I maj och i början av juni har det regnat mera än i genomsnitt i Finland. Regnet har fallit i skurar; på sina ställen har det regnat två eller t.o.m. tre gånger mera än normalt. Regnen har fördröjt sådden i en stor del av landet, varför jord- och skogsbruksministeriet föreslog kommissionen att sista såningsdagen skall flyttas framåt i stödområdena C1, C2, C2P, C3 och C4. EU-kommissionen godkände Finlands förslag i dag vid omröstning i förvaltningskommittén för spannmål. Jord- och skogsbruksministeriet hoppas att den förlängda tiden hjälper odlarna så att de kan slutföra sådden i enlighet med stödvillkoren.

Såningsdagen för grödor som anges i foderarealen (R) och stödarealen för jordbruksgrödor (C) är efter förlängningsbeslutet 25.6.2003. Sista möjliga planterings- eller såningsdagen för grödor som skall anges i övrig användning (M) är 30.6.2003, men såningsanmälan (Blnr 117) även för dessa grödor skall lämnas till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet senast 25.6.2003. Möjligheten till ändring av arealuppgifterna kan kontrolleras i bilaga D till Ansökningsguide 2003.

Eftersom sista såningsdagen har senarelagts fördröjer det registreringen av uppgifterna i ansökningar om jordbruksstöd och inledandet av övervakningsarbetet. Övervakningsbesök till gårdarna kan inte göras förrän tiden för möjligheten att ändra uppgifterna i ansökan har löpt ut. Administrativa kontroller kan inte heller utföras i full skala förrän ansökningarna för stödåret har registrerats. Enligt EU:s regler skall övervakningarna utföras innan stöden betalas ut. Eftersom sista såningsdagen har senarelagts betyder det också att utbetalningen av stöden blir uppskjuten från den tidtabellsenliga tidpunkten till en senare tidpunkt. Beslutet betyder också att den planerade användningen av arbetskraften i kommunerna och TE-centralerna förändras.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab