Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
6.6.2003 / LF
Dagens stödnivå beaktas i budgetramarna
Den nuvarande nivån på det nationella stödet finns inbakad i regeringens budgetramar. Enligt dem har jord- och skogsbrukministeriet 1.798 miljoner euro att förvalta nästa år. Därtill kommer en kalkyl över utgifterna utanför den egentliga ramen på 857 miljoner, vilket ger ministeriet sammanlagt 2.655 miljoner euro att röra sig med. Det är 19 miljoner mer än i den tidigare regeringens budgetramar.
Av de 19 miljonerna räknar man med att överföringarna till Gårdsbrukets utvecklingsfond tar en betydande del, men detaljerna kring budgetramarna är inte ännu offentliga. De enskilda anslagen klarnar först när finansministeriet ger sitt förslag till nästa års statsbudget. Det torde ske kring månadsskiftet juli-augusti.
Däremot finns det ingen förhöjning av stödnivåerna, exempelvis till södra Finland enligt artikel 141, i budgetramarna. Hittills har åsikten i landets politiska ledning varit den att man först måste uppnå ett förhandlingsresultat med EU om en fortsättning på 141-stödet, som ska ge en tillräcklig fullmakt att betala ut stöd. Först efter det diskuterar man högre anslag för stödet.
Jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (cent) har gått ut med den uppfattningen att regeringen är inställd på att hitta medel för en högre stödnivå, efter att förhandlingsresultatet är klart.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab