Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
6.6.2003 / LF
Kriterier för val av METSO-områden klara
Kriterierna för naturskyddet i anslutning till det så kallade METSO-programmet är klara.
Lundar, skogar på momark med många murknande träd, kärr med granar, soliga åsar, skogsmark som ofta drabbas av översvämning, skogskärr, kulturmiljöer med träd samt skog på landhöjningar är alla sådana livsmiljöer som är viktiga för skogarnas mångfald och som håller på att bli alltmer sällsynta. Med tanke på skogarnas mångfald är det också viktigt att det finns inslag av murket, förbränt eller förkolnat trä, ädla lövträd och grova aspar.
Det är med utgångspunkt i detta som arbetsgruppen har ställt upp kriterier som alltså ska göra det möjligt att välja ut de bäst lämpade områdena för att förverkliga METSO-programmet. Meningen är att man ska kunna utgå från kriterierna när man gör upp en handel med naturvärden, så som det är tänkt i Satakunda nu i början av sommaren. Då tillämpas kriterierna för första gången.
Ännu under den här månaden kan man lämna in offerter till jord- och skogsbruksministeriet om nätverksprojekt i anslutning till METSO-programmet.
Den främsta avsikten med nätverksprojekten är att naturens mångfald ska tryggas. Dessutom kan projekten också främja landsbygdsföretag, sysselsättning och naturturism.
Projekten kan vara både stora och små och egentligen kan alla intresserade delta i ett nätverksprojekt. För att ett projekt ska kunna beaktas i tävlingen måste det "förutom ekologisk ändamålsenlighet främja innovativitet samt en social och ekonomisk hållbarhet".
Nätverksprojekten kan godkännas på hela METSO-området, som omfattar Kustens Skogscentrals verksamhetsområde. Detta i motsats till handeln med naturvärden som tillsvidare bara ska fungera i Satakunda.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab