Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
6.6.2003 / LF
Urea godkänt att användas mot rotticka
På ett möte förra veckan godkände Bekämpningsmedelsnämnden urea som bekämpningsmedel mot rotticka. Urea används allmänt som ett kvävegödselmedel och liknar till sina egenskaper därför inte vanliga bekämpningsmedel. Orsaken till att Bekämpningsmedelsnämnden nu godkänt att ureapreparat får användas mot rotticka är att man på detta vis kan få ersättning av staten för bekämpningskostnaderna.
I praktiken är det den organisation som sköter avverkningen som ansöker om ersättningen från skogscentralen. Ersättningen täcker kostnaderna för bekämpningsmedlet, samt en del av arbetskostnaderna. En förutsättning för att man skall kunna få ersättning är att skogsbeståndet är barrträdsdominerat och främst gran, eftersom rotrötan endast i liten omfattning angriper tall.
Genom en ändring av lagen om finansiering av ett hållbart skogsbruk blir det även möjligt att få ersättning för mekanisk bekämpning av rotticka. Ersättningsbeloppet kan högst uppgå till samma belopp som betalas vid användning av bekämpningsmedel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab