Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 17.4.2024
 Grattis Otto
25.4.2003 / LF
Fischler hoppas på CAP-beslut i juni
EU:s agrarkommissionär Franz Fischler tror att en överenskommelse om den planerade CAP-reformen är möjlig redan i juni. Ett kompromissförslag till Fischlers omstridda förslag att frikoppla stöden från produktionen lanserades under lantbruksministrarnas aprilmöte. Som det nu ser ut kunde elva EU-regeringar vara villiga att svälja en så kallad partiell frikoppling.
Problemet är att ingen ännu förefaller att exakt veta vad man avser med denna partiella frikoppling. Frågan diskuteras i arbetsgrupper, samtidigt som fältet funderar på hur en lösning kunde se ut.
Tyskland har som enda land presenterat ett konkret förslag som går ut på en delvis frikoppling på animaliesidan. Hälften av stödet skulle betalas ut för betesmark och hälften vara kopplat till djuren. Men förslaget faller inte alla i smaken. Många anser att det här systemet skulle representera de sämsta sidorna från båda systemen.
Bara några veckor återstår till lantbruksministrarnas nästa möte. Lyckas ministrarna inte finna en lösning på majmötet, förlängs CAP-diskussionen till hösten. Kommissionen pockar på en snabb lösning, inte minst med tanke på höstens WTO-förhandlingar. Grekerna har uppgivit att de ska sätta alla klutar till för att nå en politisk överenskommelse kring CAP-problematiken före det grekiska ordförandeskapet upphör den sista juni.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab