Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
25.4.2003 / LF
Ny COPA-ordförande kritiserar CAP-reformen
Den europeiska bondeorganisationen COPA har valt den danske producentordföranden Peder Gaemelke till ny ordförande. Gaemelke varnar EU-kommissionen för att tvinga fram en CAP-reform genom brådstörtade kompromisser. Han kritiserar också kommissionen för undfallenhet i WTO-förhandlingarna.
Enligt Gaemelke har alla bönder intresse av att den gemensamma lantbrukspolitiken CAP vidareutvecklas, men reformerna bör ske i samförstånd mellan alla parter som producerar livsmedlen. Politikerna kan inte gå och ändra föreskrifterna vartannat eller vart tredje år för att sedan kräva att lantbrukarna ska följa dem. Ändringarna måste ske stegvis och vara balanserade, inskärper den nya bondebasen.
Den nya COPA-chefen manar ministerrådet att hålla huvudet kallt. Det bör gå tydliga signaler till såväl kommission som WTO att CAP-reformen ska vänta tills EU-utvidgningen är klar nästa år. Även EU:s förhandlingstaktik i WTO får kritik. Enligt Gaemelke är det omdiskuterade Harbinson-papperet en direkt följd av EU-kommissionens undfallenhetspolitik. EU:s reformförslag har signalerat att unionen ger efter och fogar sig till motståndarnas krav.
Peder Gaemelke efterträder tysken Gerd Sonnleitner som ordförande för COPA. Till ny viceordförande för COPA har valts Caroline Trapp, som är ordförande för LRF i Sverige. Trapp är den första kvinnan i COPA-styrelsen. I den nya styrelsen för COPA ingår dessutom fransmannen Jean-Michél Lemètayer från FNSEA samt irländaren John Dillon från IFA. Båda företräder en hård linje gentemot Bryssel. I styrelsen sitter också Ricardo Serra Aras som är viceordförande för det spanska producentförbundet Asaja. Styrelsen kommer under mandatperioden att utökas med två ledamöter från de nya medlemsländerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab