Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
25.4.2003 / LF
Förlängd virkesmottagning räddar Ålands stormfällda virke
Ålands skogar drabbades hårt av stormen för ett par veckor sedan. Uppskattningsvis 30.000 kubikmeter har blåst omkull.
Att skog blåser omkull så här på vårkanten är i regel ett större bekymmer än när en höststorm välter skog. Menföre brukar i vanliga fall stänga många vägar och omkullblåst virke riskerar att bli utan mottagare under sommaren. På Åland är läget ändå inte fullt så illa just nu, eftersom de torra markerna möjliggör virkesdrivning. Sju drivningskedjor är för tillfället sysselsatta med att tillvarata det stormskadade virket.
Normalt pågår virkesmottagningen till första maj, men nu är den förlängd till mitten av månaden. En del av virket, närmast timret, används lokalt. Massaveden exporteras till Sverige.
Det är mest förnyelsemogen skog som blivit stormskadad, åtminstone i virkesmängd räknat. Skadan i äldre skogar är närmast den kvalitetssänkning som stormfällda träd drabbas av. Det finns också bestånd i utveckling som skadats. Här är förlusten en annan. Även en mindre mängd stormfällda stammar sätter sina spår i en växande skog, och följden blir i värsta fall ett luckigt, underproduktivt bestånd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab