Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
25.4.2003 / LF
Halverad överskridning av mjölkkvoten
Finland överskred sin mjölkkvot med cirka 31 miljoner liter under senaste kvotår, som slutade sista mars. Enligt jord- och skogsbruksministeriets preliminära uppgifter producerades 2.360 miljoner liter mejerimjölk, då landskvoten för Finland är 2.329 miljoner liter.
Trots att landskvoten igen överskreds är överskridningen bara hälften jämfört med kvotåret 2001/2002. Orsaken är det mindre antalet mjölkkor och att kornas mjölkproduktion i medeltal stigit måttligt. Producenterna har också satsat på att anpassa mjölkmängderna till de gårdsvisa kvoterna. En delorsak till den mindre överskridningen är även den straffavgift på 20 cent per liter som mejerierna på förhand inkasserat av producenter som överskridit sin gårdskvot. Den summa som överskrider EU:s sanktionsavgift återbetalas till producenterna.
Hur mycket de producenter som överskridit sin gårdsvisa kvot är tvungna att betala i extra avgift bestäms förutom av förhållandet mellan summan överskridningar och summan underskridningar av de gårdsvisa kvoterna. Sanktionsavgiftens storlek för den enskilda producenten bestäms slutligt efter utjämningen i juni-juli.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab