Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
25.4.2003 / LF
Dålig service på svenska bekymrar Ålands bönder
En landsomfattande språkkampanj för bättre service på svenska och mindre byråkrati kring skattegränsen runt Åland vill Ålands Producentförbund ha. Besluten fattades på basen av två motioner som godkändes vid ÅPF:s vårmöte.
Förslaget om språkkampanjen kom från Saltviks lokalavdelning, som bland annat pekar på att det blir allt svårare att få svenska bruksanvisningar till maskiner och annan service på svenska. Motionen omfattades, vilket betyder att ÅPF föreslår att SLC tillsammans med andra landsbygdsbaserade organisationer ordnar en landsomfattande språkkampanj för att förbättra servicen på svenska.
Skattegränsen runt Åland är en följd landskapets specialavtal med EU, och medför byråkrati och extrakostnader för landbaserade åländska företag och även enskilda ålänningar som exempelvis vill köpa begagnade jordbruksmaskiner eller andra produkter från fastlandet. Därför godkände mötet Vårdöavdelningens motion om att skattegränsen bör göras så "osynlig som möjligt" samt att Åland trots sitt EU-undantag bör få VAT-status för att underlätta handeln med övriga EU.
I en tredje motion inlämnad av Sunds lokalavdelning uppmanas landskapsstyrelsen att införa klarare regler i samband med utarrendering av landskapets åkermark. Gamla arrendatorer bör ges förtur till fortsatt arrende ifall de betalar samma pris som i det högsta inlämnade anbudet.
Vårmötet omfattade motionen med tillägget att även kommuner och församlingar borde tillämpa samma system.
I samband med de stadgeenliga vårmötesförhandlingarna godkändes bokslutet och de redovisningsskyldiga beviljades ansvarfrihet. ÅPF:s bokslutet för fjolåret visar en förlust på 666,05 euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab