Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
25.4.2003 / SLC
Betänkande av arbetsgruppen för jordbrukets finansiering, SLC: s utlåtande

 

 

 

Utlåtande om betänkandet av arbetsgruppen för jordbrukets finansiering , JSM arbetsgruppspromemoria 2003:4

 

 

 SLC har tagit del av det betänkande som givits av arbetsgruppen för jordbrukets finansiering.  Arbetsgruppen hade som uppgift att utvärdera finansieringsbehovet fram till år 2010 för de strukturpolitiska mål som finns intagna i slutrapporten för lantbrukets strategiprojekt.

 

 Arbetsgruppen utredde tillgängliga finansieringskällor och -resurser och kartlade strukturen på utvecklingsfondens utgifter. Vidare utreddes möjligheterna att öka de tillgängliga medlen i gårdsbrukets utvecklingsfond.  

 

Arbetsgruppen föreslag går i korthet ut på det börjar betalas ränta  på fondens kassa från år 2004 och att systemet med statslån avvecklas för att ersättas med periodiserade bidrag. Vidare föreslås att räntestödet för nya räntestödslån sänks från nuvarande fyra till 3, 5 procent och att kostnaderna för finansieringsstöden beskärs genom att i första hand styra stöden till generationsväxlingar samt investeringar som stärker produktionen och strukturen. Ytterligare föreslås att den anhopning av ansökningar från år 2002 som omfattar 26 miljoner euro bidrag och 40 miljoner euro statslån handläggs vartefter betalningsberedskapen i gårdsbrukets utvecklingsfond det medger. Nya statslån skulle inte längre beviljas, utan belåningen skulle ske genom räntestödslån.

 

SLC anser att arbetsgruppens i huvuddrag kan understödas. Det är viktigt att ränta börjar betalas på fondens kassamedel. Det är också på sin plats att slopa statslånen och att ändra räntestödsreglerna såsom föreslagits för att öka effektiviteten i fondens verksamhet.

 

 

SLC påpekar att det är av stor betydelse att trygga utbetalningen av bidrag även i framtiden. Genomförandet av generationsväxlingar måste under alla omständigheter tryggas. Anhopningen av ansökningar måste åtgärdas så fort som möjligt.

 

När beslut fattas om fördelning av medlen bör producentorganisationens åsikter beaktas. 

 

 

SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND SLC R.F.

 

 

 

 

 

 Tage Ginström                                        Helena Ålgars

verksamhetsledare                                    jurist   

 

 

 

 

 

 Sänt till

 

Jord- och skogsbruksministeriet

 

Esko Leinonen

PB 30

00023 Statsrådet

 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab