Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
11.4.2003 / LF
EU-ministrar söker kompromiss för planerad CAP-reform
Kärnpunkten i EU-kommissionens förslag till CAP-reform, en frikoppling av stöden, avvisas av de flesta europeiska länder. För att bryta dödläget lanseras nu en kompromiss i form av partiell frikoppling. En lösning brådskar, eftersom EU vill ha ett beslut om reformen före slutet av juni.
Motviljan framgick tydligt under tisdagens lantbruksministermöte. Positionerna har varit låsta sedan månader och ministrarna visade inga tecken på ändrade åsikter. Ändå finns det ett intresse att få CAP-reformen från dagordningen. Kommissionen vill jämka samman viljorna till en kompromiss på nästa ministermöte i slutet av maj för att kunna föra frågan till beslut under den grekiska ordförandeperioden som tar slut i juni.
Några EU-länder, bland dem Spanien, Portugal, Italien och Luxemburg, talar för en så kallad partiell frikoppling. Stöden skulle frikopplas inom vissa sektorer, medan de bibehålls inom de områden som är mest ömtåliga. En annan möjlighet vore att ändra kriterierna så att arealen får en större betydelse för stöden än själva produktionen.
Franz Fischler ville efter mötet inte utesluta en partiell frikoppling, men konstaterade att lösningen är luddig och illa definierad. Men han tillade att kommissionens förslag inte ska tolkas som en total frikoppling på alla håll. Fischler hävdade att partiell frikoppling delvis förekommer i hans förslag, t.ex. för produktion av durumvete, ris och proteinväxter.
Finlands lantbruksminister Jari Koskinen underströk att kopplingen inte borde få lämnas bort för produktion av mjölk, nötkött och fårkött. Inom dessa sektorer måste produktionen åtminstone delvis förbli kopplad till produktionen. Koskinen tillade att detta är särskilt nödvändigt inom unionens mindre gynnade områden.
Några beslut fattades inte av ministrarna. Man tog också upp också positiva sidor i kommissionens reformförslag. En omflyttning av stöden via modulering till landsbygdsutveckling verkar falla i god jord.
Det nuvarande ordförandelandet Grekland trycker aktivt på för att få CAP-reformen i hamn under det grekiska ordförandeskapet. Den grekiske lantbruksministern Georgios Drys försäkrade att grekerna kommer att sätta alla klutar till för att få parterna att komma överens.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab