Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
11.4.2003 / LF
Kritik mot reform av mjölkstödet
Förlängningen av kvotsystemet är bra men EU-kommissionens övriga reformplaner för mjölksektorn är inget att ha. Det anser de europeiska producentorganisationerna Copa och Cogeca i ett gemensamt utlåtande med mjölkindustrins organisation EDA och mjölkhandelsorganisationen Eucolait.
Enligt Copa har det gemensamma utlåtandet en stor tyngd. Det är första gången som hela mjölkbranschen går ut i enad front mot ett förslag av detta slag. Organisationerna stöder förslaget att förlänga kvotsystemet, men motsätter sig en utökning av kvoterna.
Ett sådant beslut kan endast träffas på basen av en utvärdering av den aktuella utvecklingen på marknaden och lagerbestånden, betonar organisationerna. Samtidigt kräver man väsentliga korrigeringar i reformförslaget.
De berörda organisationerna ser ingen omedelbar anledning att frångå den reformtakt som redan har slagits fast i Agenda 2000. En tidigareläggning enligt kommissionens recept är inte nödvändig och medför heller inga fördelar.
De planerade asymmetriska sänkningarna av interventionspriserna för smör- och skummjölkpulver under tre år i stället för fem år kunde accepteras. Enligt förslaget skulle priset på smör sänkas med 7 procent årligen och skummjölkspulvret med 3,5 procent. Organisationerna betonar emellertid att sänkningarna är acceptabla endast under förutsättning att marknadssituationen det medger. WTO-förhandlingarna och situationen i de enskilda länderna bör också beaktas.
Enhälligt avvisar organisationerna ytterligare prissänkningar utöver Agenda 2000. På förslag är ett sänkt riktpris på mjölk och sänkta interventionspriser för smör och mjölkpulver åren 2007-2008.
Begränsningen av smörinterventionen till 30.000 ton betecknas som obalanserad. Åtgärden beaktar varken tidigare eller rådande produktionsförhållanden, t.ex. beståndet av mjölkkor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab