Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
11.4.2003 / LF
NSP-ordföranden räknar med ändringar i lantbruksreformen
Kommissionens lantbruksreform och 141-stödet var bland de ämnen som NSP-ordföranden Sune Eliasson tog upp i sitt öppningstal på NSP:s vårmöte i onsdags på Östra Nylands yrkesskola i Haiko. Han var också missnöjd med miljömyndigheternas sätt att utöva makt.
Den stora reform som Fischler förde fram kommenteras för närvarande av medlemsländerna. Inget land förutom Sverige har godkänt förslaget som sådant. Det betyder enligt NSP-ordföranden att det kommer en hel del förändringar till förslaget innan det kan godkännas.
- Därför är det i dag väldigt svårt att ta ställning till förslaget eller ge råd åt jordbrukarna hur de skall göra i olika situationer, till exempel arrenden eller markköp. Således kommer detta år att präglas av en viss återhållsamhet då det gäller nya investeringar och generationsskiften. Det är beklagligt att det igen uppstår osäkerhetsmoment utöver den osäkerhet som särskilt animalieproduktionen i södra Finland fått leva med sedan vi gick med i EU. Det här naggar trovärdigheten i EU:s lantbrukspolitik i kanterna. Eller har det någonsin funnits en trovärdighet?
- En annan livsviktig sak för södra Finland är förhandlingarna om en fortsättning av artikel 141, fortsatte Sune Eliasson. Förhandlingarna förs nu samtidigt som man förhandlar om den stora reformen. Det kan medföra vissa svårigheter att få tjänstemännen i Bryssel att ge sig tid att behandla också artikel 141. Att vi igen byter jordbruksminister och att Italien blir ordförandeland under andra halvan av året gör inte saken lättare. Det skulle vara viktigt att vi kunde komma överens om en gemensam målsättning med ministeriet och den kommande regeringen. Det skulle ge en starkare position i förhandlingarna.
- I de pågående regeringsförhandlingarna måste man komma överens om att tillräckliga budgetmedel reserveras för det nationella stödet, fortsatte han. Den förra regeringen med statsministern i spetsen lovade att det finländska jordbruket inte skulle behöva lida vare sig av EU:s utvidgning eller jordbruksreformen. Också finansieringen av artikel 141 bör tryggas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab