Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
11.4.2003 / LF
Frikoppling otänkbar anser ÖSP-ordföranden
- Att säkerställa Finlands intressen i CAP-reformen och åstadkomma ett bra resultat i förhandlingarna om artikel 141 här hör till den nya regeringens första uppgifter. Såsom förslaget till CAP-reform ser ut just nu innebär den ett mycket stort bekymmer för Finlands del.
Den synpunkten framförde ÖSP:s ordförande Nils-Anders Granvik på förbundets vårmöte i Gamla Vasa i måndags. Han påpekade att regeringsprogrammet är av stort intresse för jordbruksbefolkningen eftersom innehållet i det också brukar följas.
- I en jämförelse med andra EU-länder kämpar Finlands lantbruk med en betydligt högre kostnadsnivå i produktionen. Produktintäkterna räcker ofta inte ens till att täcka de rörliga kostnaderna. Mot den bakgrunden kommer förslaget om att frikoppla stöden från produktionen i en omöjlig dager. En frikoppling är otänkbar om vi skall kunna fortsätta vår livsmedelsproduktion.
Frågan om frikoppling av stödet kom upp flera gånger under dagens lopp. Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jarmo Vaittinen hörde till dem som ansåg att det nuvarande förslaget inte kommer att genomföras.
- Merparten av medlemsländerna motsätter sig den. Det finns endast tre-fyra länder som kan tänkas godkänna frikopplingen. Någon form av frikoppling kommer nog på sikt, men inte en total.
Också SLC-ordföranden Holger Falck var inne på samma linje vad gäller frikopplingen. Han berörde också regeringsprogrammet och de krav som producenterna vill se genomförda.
- Det är synnerligen viktigt med tillräckligt stora anslag för både de nationella och delfinansierade stöden. De behövs för att vi skall kunna säkerställa inkomstutvecklingen.
- Därtill behöver avbytarservicen och företagshälsovården stärkas under den kommande regeringsperioden. Producentorganisationerna anser också att det behöver göras något för att underlätta genomförandet av generationsskiften.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab