Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
11.4.2003 / LF
Flera odlingsväxter omfattas av ny lag om ersättning för skördeskador
Fler växter än tidigare ryms med i den nya lagen och förordningen om skördeskador som träder i kraft nästa veckas tisdag. Växter, som nu kommit med i ersättningssystemet är olje- och spånadslin, kålrot, kinakål, frilandsgurka, isbergssallat, broccoli och krusbär. Odlingen av de här växterna har ökat i vårt land. Å andra sidan är inte längre buskböna, vars odling har minskat, bland de ersättningsberättigade växterna.
Ersättningssystemets grundprinciper har hållits kvar i den nya lagen. Att lagstiftningen ändras beror närmast på reglerna i den nya grundlagen och på att systemen kring skördeskadeersättning och lantbruksstöd ska anpassas till varandra.
I fjol ansökte 1.300 gårdar om ersättning. Arealen som drabbats av skördeskador var sammanlagt 23.000 hektar.
Sedan 1992 har ersättningen varit 90 procent av den andel som överstiger självrisken på 30 procent. Statsrådet fattar beslut om ersättningsnivån, men det är delegationen för skördeskador som tar ställning till läget varje år och agerar som beredande organ. Det är också skördeskadedelegationen som har berett de nu aktuella ändringarna. SLC:s representant i delegationen är verksamhetsledare Tage Ginström.
De odlingsväxter som man kan få ersättning för i år är råg, rågvete, höstvete, vårvete, korn, havre, växter i blandsäd, rybs, raps, spånadslin, ärt, potatis, odlad betesvall, sockerbeta, vallhö och odlade foderväxter.
Växter, som förutsätter ett odlingskontrakt för att man ska kunna få ersättning, är trädgårdsärt, rödbeta, morot, lök, blomkål, vitkål, kålrot, kinakål, frilandsgurka, isbergssallat, broccoli, krusbär och vinbär.
Också maltkorn samt potatis för olika användningsändamål - utom tidig potatis - kan få ersättning.
För växter som inte odlas i någon större utsträckning, till exempel speltvete kan man inte få skördeskadeersättning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab