Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
11.4.2003 / LF
Maltförhandlingarna stampar på stället
Det blev inga framsteg mot ett prisavtal för maltkornet efter förhandlingarna mellan producenterna och mälterierna senaste måndag.
- Industrins representanter håller fast vid sitt krav på en sänkning av grundpriset, uppger sekreteraren för producenternas maltkornssektion Juha Peltola. Motivationen är att de vill köpa enligt samma villkor som konkurrenterna i andra länder.
- Så som vi ser det har det emellertid inte varit vidare lönsamt att odla maltkorn enligt nuvarande villkor, fortsätter Juha Peltola.
Väderförhållandena senaste skördesäsong inverkade på kvaliteten så att många producenter blev tvungna att sälja sin vara för så kallad garantipris. Det betyder interventionspris plus 2 euro per ton, det vill säga betydligt under grundprisnivån. På grund av de stränga kvalitetskraven tappade också kvalitetstilläggen i senaste avtal sin betydelse för många maltkornsodlare.
Parterna träffas nu nästa gång i slutet av den här månaden. Det betyder att årets förhandlingar drar längre ut på tiden än fjolårets, som ledde till avtal i mitten av april månad. För att inte försvaga producenternas position i förhandlingsläget uppmanas SLC:s och MTK:s medlemmar att inte skriva odlingskontrakt förrän avtalet är klart.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab