Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
11.4.2003 / LF
Polka populäraste jordgubben i Finland
De mest odlade jordgubbssorterna i Finland är Polka och Jonsok. Det visar undersökningen som Frukt- och Bärodlarnas förbund lät göra förra hösten. Enligt samma undersökning ligger hälften av arealen som används till jordgubbsodling i Egentliga Finland, Södra Karelen och Savolax.
Jonsoks dominans minskar under 2002 och 2003. Enligt förbundets tidigare undersökningar har Jonsok tydligt varit den populäraste jordgubbssorten. Nu ligger Polka jämsides med Jonsok då man ser på antalet plantor som ger skörd, och i år är Polka den populäraste sorten.
Tillsammans växer Polka och Jonsok på lite över femtio procent av hela jordgubbsarealen. Den tredje populäraste sorten är Honeoye med en andel på 17 procent. Fjärde och femte plats tas av Senga Sengana och Bounty med ungefär tio procent var av odlingsytan.
Fördelningen mellan de olika jordgubbssorterna är för tillfället överraskande jämn. Det talar om en längre säsong, vilket är en positiv sak. Marknaden kan tillfredställas jämnare än till exempel då när Jonsok mognade samtidigt i hela Finland.
Med en ökad odling av Polka kan man snart vara tillbaka i samma situation, eftersom Polkabären mognar ungefär samtidigt i hela landet. I framtiden lönar det sig alltså att ta en funderare på vilka sorter man planterar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab