Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
11.4.2003 / NSP
Resolution från NSP:s vårmöte 9.4

Regeringsprogrammet bör säkerställa utvecklandet av lantbruket och landsbygdsnäringarna

Nylands svenska lantbruksproducentförbunds vårmöte framhåller att det nya regeringsprogrammet bör innehålla garantier för utvecklandet av det inhemska lantbruket och landsbygdsnäringarna. I synnerhet jordbrukarna i södra Finland lever nu i en stor osäkerhet om de framtida verksamhetsförutsättningarna p.g.a. att EU:s jordbrukspolitik reformeras samtidigt som det nationella stödet skall omförhandlas med EU. Det är oacceptabelt att många jordbrukare oförskyllt riskerar hamna i kläm p.g.a. att jordbrukspolitiken och villkoren plötsligt ändras. Man behöver nu få klara besked och utfästelser i regeringsprogrammet om att regeringen är beredd att göra vad som krävs för att bibehålla och utveckla jord- och skogsbruket och en livskraftig landsbygd.

NSP förutsätter att regeringen verkar för att reformen av EU:s jordbrukspolitik inte försämrar jordbrukets verksamhetsförutsättningar i Finland. Regeringen bör vara beredd att med nationella medel kompensera jordbruket ifall EU:s jordbruksreform inte leder till ett bra resultat. Målsättningen bör dock vara att i första hand uppnå full kompensation av EU för de eventuella försämringar som reformen föranleder.

NSP betonar vikten av att regeringen når ett bra resultat i förhandlingarna om ett fortsatt nationellt stöd till husdjursgårdarna och växthusodlarna i södra Finland i de s.k. 141-stödförhandlingarna. I förhandlingarna får regeringen inte ge avkall på kraven att tillämpningen av artikel 141 blir långvarig, att betalningsfullmakterna höjs och att de inte blir sjunkande som i den nuvarande 141-lösningen, som upphör vid årsskiftet. Också finansieringen av artikel 141 bör tryggas. Förhandlingarna bör slutföras före sommaren för att jordbrukarna skall kunna fatta beslut om att fortsätta och utveckla produktionen.

För att utveckla lantbruket behövs även tillräckliga resurser för genomförandet av generationsväxlingar och investeringar. Årets situation då medlen för investeringar och generationsväxlingar tog slut redan i början av året får ej upprepas.

I regeringsprogrammet bör även fästas uppmärksamhet vid att lantbruket och landsbygdsnäringarna inte påförs nya pålagor och skatter. Tvärtom förutsätter utvecklandet av landsbygden och vårt lantbruks konkurrenskraft gentemot övriga Europa att det vidtas kostnadssänkande åtgärder. Statsmakten borde tex. med skattepolitiska åtgärder gynna produktionen av inhemsk förnyelsebar energi.

NYLANDS SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTFÖRBUND -NSP


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab