Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
11.4.2003 08:21:01 / Agrolink
Inga stora förändringar i strukturstöden

Villkoren för strukturstöd till gårdsbruk och stöd till andra landsbygdsföretag har fastställts för detta år. Enligt jord- och skogsbruksministeriets förordning är stödobjekten, stödformerna och stödnivåerna i huvudsak desamma som år 2002.

Strukturstöd till gårdsbruk kan även år 2003 beviljas för bland annat byggande av husdjursbyggnader, investeringar i trädgårdsnäring, miljöskyddsinvesteringar, unga jordbrukares etablering, anskaffning av tilläggsjord och byggande av bostad på gårdsbruk samt anskaffning av bostadsutrymmen.

Jord- och skogsbruksministeriet har i dag beslutat att upphäva gällande förbud att ansöka om investeringsstöd för trädgårdsnäring. Från mitten av april är det möjligt att ansöka om stöd för investeringar som gäller etablering av gurk- och tomatodling. Det blir även möjligt att ansöka om stöd för investeringar avsedda för en utvidgning av etablerade företags produktionsareal för gurka eller tomat.

De stödberättigade kostnaderna i alla investeringar som görs för trädgårdsnäringen får uppgå till högst 840 000 euro. Stödet för investeringar avsedda för en utvidgning av tomat- och gurkodling är begränsat till högst en hektar per företagarfamilj fram till slutet av år 2006.

Strukturstöd för gårdsbruk kan beviljas även för investeringar som gäller annan företagsverksamhet som bedrivs på gårdsbruk, för investeringar som görs av företag som ingår i service-, försäljnings- och produktionskedja tillsammans med landsbygdsföretag samt för etablering och utveckling av verksamhet som bedrivs av landsbygdsföretag.

Med undantag för bygginvesteringar för fjädernäring varierar den maximala stödnivån för investeringar i husdjursbyggnader för andra än unga jordbrukare mellan 35 och 50 procent. Stödet till unga jordbrukare kan vara fem procent högre. För byggande av maskinhallar, foder- och produktförråd samt för anskaffning av maskiner och anläggningar beviljas räntestödslån med en stödnivå på högst 20 procent.

Såsom enbart bidrag beviljas stödet bland annat för investeringar ägnade att höja djurens välbefinnande och hygien samt för miljöskyddsinvesteringar.

I slutet av mars hade ca 5300 ansökningar om strukturstöd till gårdsbruk inkommit till TE-centralerna för behandling. Av dessa ansökningar utgör ca 64 miljoner euro bidrag, 164 miljoner euro statslån och 96 miljoner euro räntestödslån till gårdsbrukens investeringar och unga jordbrukares etablering.

Närmare information lämnas av:
överinspektör Esko Leinonen, jord- och skogsbruksministeriet, tel. (09) 1605 4226, 040 751 8415 överinspektör Kari Ojala, jord- och skogsbruksministeriet, tel. (09) 1605 4250


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab