Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
9.4.2003 08:03:58 / Agrolink
Nya växter i ersättningssystemet för skördeskador

Lagen och förordningen om ersättande av skördeskador reformeras 15.4.2003. Reformen innebär att ett antal nya växter införlivas i systemet för ersättande av skördeskador.

Framdeles kan ersättning för skördeskador utbetalas även för olje- och fiberlin, kålrot, kinakål, frilandsgurka, isbergssallat, broccoli och krusbär. Odlingen av dessa växter har ökat i Finland. Buskböna, som numera inte odlas i samma utsträckning i landet, omfattas däremot inte längre av systemet.

Grundprinciperna i ersättningssystemet bibehålls. De aktuella ändringarna beror huvudsakligen på de krav den nya lagen ställer på lagstiftningen samt på behoven av att sammanjämka systemet för ersättning av skördeskador med systemen för lantbruksstöd.

År 2002 inlämnades anhållan om ersättande av skördeskador av 1 300 jordbrukslägenheter. Skördeskadorna omfattade en areal på sammanlagt 23 000 hektar.

Ersättning för skördeskada kan utbetalas då skadan överstiger värdet av en normskörd med 30 procent. Av den del som överstiger självriskandelen ersätts en av statsrådet fastställd del som sedan år 1992 varit 90 procent.

Jord- och skogsbruksministeriet biträds av en delegation för skördeskador som bereder frågor i anknytning till ersättande av skördeskador. Delegationens uppgifter och sammansättning förändras inte.


Närmare information lämnas av:
Närmare information: lagstiftningsrådet Esko Laurila, jord- och skogsbruksministeriet , tel. (09) 1605 3341


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab