Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
4.4.2003 / LF
Flera positiva förslag i Sailasgruppens rapport tycker Holger Falck
Det finns i och för sig flera saker som är positiva för landsbygden konstaterar SLC:s ordförande Holger Falck om de åtgärdsförslag som den av statssekreterare Raimo Sailas ledda sysselsättningsarbetsgruppen kom ut med i måndags.
Holger Falck tar sänkningen av förvärvsinkomstskatten med 4 procent i alla skatteklasser och kapitalinkomstskatten från 29 till 27 procent som exempel på förslag som är positiva ur jord- och skogsbrukets synpunkt.
- Dessutom är förslaget om lindring i arvs- och gåvobeskattningen vid generationsväxlingar något som vi länge efterlyst, fortsätter SLC-basen. Bland de övriga förslagen kan nämnas sänkningen av självrisken för resekostnadsavdraget. Det skulle i högsta grad ha en positiv effekt för glesbygden.
Arbetsgruppen föreslår vidare en sänkning av matmomsen från 17 till 14 procent, som det föreslagna förenhetligandet av mervärdesskattesatserna 8 och 17 procent skulle medföra. Enligt Holger Falck får en sänkning av matmomsen emellertid inte leda till att de så kallade mellanhänderna, det vill i huvudsak säga handeln, ökar sin andel av slutpriset.
- Konsumtionen av livsmedel kommer knappast att öka nämnvärt, men konsumenterna kanske prioriterar sina köp annorlunda.
Arbetsgruppens uppgift var att presentera riktlinjer och medel för att minska den strukturella arbetslösheten, att öka sysselsättningsgraden och att säkra en tillräcklig arbetsinsats i vårt land.
En del av gruppens förslag har stött på hård kritik i offentligheten, till exempel förslagen om sänkning av arbetslöshetsskyddet, ändring av studiestöden samt höjd mervärdesskatt på mediciner och kultur, som ett förenhetligande av mervärdesskattesatserna skulle medföra.
- Som jord- och skogsbrukets intresseorganisation är vår uppgift nog inte att kommentera de förslag som inte har en direkt anknytning till vårt bevakningsområde, förklarar Holger Falck. Men de åtgärder som jag har nämnt här ovan har ett direkt positivt inflytande på jord- och skogsbru-ket och på landsbygden som helhet.
Arbetsgruppen fick sitt uppdrag av statsminister Paavo Lipponen (sdp). Det återstår nu att se vilka åtgärder som beaktas i den nya regeringens program.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab