Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
4.4.2003 / LF
Skärpt kontroll av får och getter
Övervakningen av registreringen av får- och getgårdarna inleds i vår. Samtidigt väntar jord- och skogsbruksministeriet på besked från EU om ett nytt märkningssystem.
EU-kommissionen lade i mitten av december fram ett förslag om ett enhetligt system för öronmärkning av får och getter, men sedan dess har det varit tyst om saken.
- Vi väntar på att höra något nytt. Förhoppningsvis händer det någonting redan i år, säger Jessica Eriksson vid jord- och skogsbruksministeriet. Den ökade kontrollen innebär att alla gårdar med får eller getter ska registreras i det nationella får- och getlägenhetsregistret. Djurägaren bör också själv föra bok över djuren.
- Det ligger i allas intresse att registret är uppdaterat och övervakat. En ökad kontroll förebygger spridningen av sjukdomar, påminner Jessica Eriksson.
Enligt kommissionens förslag ska alla får och getter som är avsedda för handel inom EU eller som är födda efter första juli i år identifieras med två öronmärken eller ett öronmärke i plast och en elektronisk identifierare.
Ulla Joutsenlahti på jord- och skogsbruksministeriet anser att det är föga troligt att den föreslagna tidtabellen håller.
- Så vitt vi vet står allting stilla just nu, och ingen arbetsgrupp har tillsatts att utreda ärendet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab