Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 16.4.2024
 Grattis Patrik och Patricia
4.4.2003 / LF
Insamlingen av självdöda svin blir obligatorisk
Det är möjligt att staten går med i finansieringen av insamlingen av svinkadaver, som blir obligatorisk nu i sommar. Men pengar finns inte i budgeten och därför behövs en tilläggsbudget. Saken utreds och det ser nu ut som om den nya jord- och skogsbruksministern måste besluta om den förs vidare eller inte.
Insamlingen hänger ihop med direktiven i EU:s förordning om biprodukter som träder i kraft 1 maj. Förordningen gäller bland annat avfall från animaliska livsmedel och från slakterierna samt döda djur.
Området för insamlingen av svinkroppar skulle inte gälla hela landet. Det är närmast Sydfinland och Österbotten, där långt största delen av vår svinproduktion finns, som myndigheterna är ute efter. Gränserna håller man som bäst på att slå fast.
Inom området får man inte gräva ner djurkroppar alls. Den produktion som ligger utanför skulle slippa det nya direktivet, men inte heller där skulle man få gräva ner kadaver hur som helst: det är kommunens sak att anvisa en plats för dem.
- Beredningen är ännu på hälft, förklarar biträdande avdelningschefen vid jord- och skogsbruksministeriets avdelning för livsmedel och hälsa Maija Salo om direktiven.
- Det kan dra ut på tiden med beredningen, men myndigheterna kommer inte att ställa krav på producenterna förrän direktiven är klara, försäkrar hon.
Svinproducenterna är allt annat än glada för de nya direktiven, eftersom insamling av döda djur kostar. Det som antagligen kommer att vålla ännu större irritation till vardags är emellertid att direktiven också omfattar dödfödda smågrisar och sådana grisar som dör kort tid efter födseln. Det ödet drabbar cirka 20 procent av alla smågrisar.
Producenterna kräver att staten ska komma till mötes med åtminstone en del av kostnaderna för insamlingen och att det ska finnas en tillräckligt utbyggd beredskap.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab