Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
4.4.2003 / LF
Bryssel ges skulden för fastkörda WTO-samtal
Parterna kunde inte öppna knuten i de fastkörda WTO-förhandlingarna innan tidsfristen löpte ut den sista mars. USA och Cairnsländerna ger EU skulden för misslyckandet.
Samtalen hamnade i en återvändsgränd, kommenterade agrarkommitténs ordförande Stuart Harbinson efter det avslutande mötet. Den svåraste tvistefrågan gäller tullarna på lantbruksprodukter.
De stora agrarexporterande länderna beskyller EU för att till varje pris skydda sina bönder för konkurrens från omvärlden. EU, jämte Japan, Norge, Schweiz, Bulgarien och Israel kräver en större flexibilitet. EU-gruppen anser att icke-kommersiella frågor som landskapsvård, miljöskydd och livsmedelssäkerhet ska beaktas.
WTO-generaldirektör Supachai Panitchpakdi sade på måndagen att han är mycket besviken över dödläget. Han uttryckte ändå tillförsikt då samtalen inte har brutit samman helt.
EU-kommissionären Franz Fischler tog motgången med lugn och konstaterade att en försening inte är hela världen. Frister har överskridits tidigare. Nu måste mer dynamik i förhandlingarna, sade Fischler och efterlyste en bättre balans mellan parternas önskemål.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab