Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 9.5.2024
 Grattis Dennis
3.3.2003 08:08:24 / Agrolink
Framtidsforum för skogsbranschen

Jord- och skogsbruksministeriet planerar som bäst ett framtidsforum för skogsbranschen. Bland många kandidater valdes Joensuu universitet att förverkliga forumet. Universitetet har tillsatt universitets rektor Perttu Vartiainen att leda en projektgrupp som ska genomföra arbetet. Meningen är att fem arbetsgrupper ska pejla in och undersöka trender och s.k. svaga signaler inom branschen.

Arbetsgrupperna är inriktade på miljö, social hållbarhet, skogsvård, träindustriprodukter och skogsteknologi. Till grupperna inkallas sakkunniga inom förvaltning, utveckling och framtidsforskning från organisationer med koppling till skogsbranschen. Forumet innehåller även tre riksomfattande framtidsseminarier. Den förberedande utredningen av projektet har gjorts av Finska Forstföreningen på uppdrag av ministeriet.

Framtidsforumet har som mål att med hjälp av en prognostisering av trender som påverkar skogsbranschen främja den del av landets välbefinnande som baseras på skog. Forumet kommer med sin verksamhet att stöda utvecklingen av den nationella skogspolitiken och andra branscher som är viktiga med tanke på skogsbranschens framtid. Samtidigt erbjuds verktyg för det utvecklingsarbete som aktörerna inom skogsbranschen själva bedriver.

Framtidsforumet för skogsbranschen förväntas förbättra möjligheterna till en prognostisering av framtiden genom att förmedla information från en stor och mångsidig deltagargrupp samt genom en systematisk behandling av de resultat arbetet ger. Framtidsseminarierna är öppna tillställningar som tar upp, behandlar och utvärderar nya trender som berör skogsbranschen. Viktigt är att utreda vad de konkreta trenderna och särskilt de svaga signalerna kan medföra för skogsbranschen. De svaga signalerna ger en första antydan om möjligheter och risker i branschen i framtiden.

Projektet är till en början tvåårigt, men syftet är att forumet ska fortsätta i tre år om resultaten av igångkörningsfasen visar att det behövs. Ministeriet har reserverat sammanlagt 420 000 euro för genomförandet av framtidsförumet under två år.


Närmare information lämnas av:
avdelningschef Aarne Reunala, jord- och skogsbruksministeriet, tel. (09) 160 53350, 0400-437 222 överinspektör Sinikka Jalasjoki, jord- och skogsbruksministeriet, tel. (09) 1605 2414 rektor Perttu Vartiainen, Joensuu universitet, tel. (013) 251 111 professor Olli Saastamoinen, Joensuu universitet, tel. (013) 251 3626, 050-5522296 professor Paavo Pelkonen, Joensuu universitet, tel. (013) 251 3641


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab