Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
28.2.2003 / LF
Åbolänningar missnöjda med Kustens skogscentral
Skogscentralen Kustens beslut att flytta myndighetsfunktionen i Åboland till Ekenäs har skapat turbulens, reaktioner och massiva protester bland åboländskt skogsfolk. Då beslutet fick offentlighet beslöt dessutom skogsbruksingenjör Mårten Nurmio, som skött myndighetsfunktionen i Åboland, att lämna Skogscentralen för att fortsätta som skogskonsult på privat basis.
- Ledningen verkar inte känna till vad arbetet går ut på. För min del kan jag inte acceptera att myndighetsfunktionen blir som ett skrivbordsarbete i Ekenäs. Avstånden är långa och servicen blir väldigt lidande. Obegripligt av en halvstatlig myndighet som skogscentralen är.
- Bakom beslutet ligger ekonomiska aspekter. Vi har ett resultatavtal med ministeriet om pengar och verksamhet och vi måste se över myndighetsfunktionerna. Man kunde t.o.m. säga att man haft "för bra" service i den vägen i Åboland, säger direktör Karin Wiik-Portin vid Skogscentralen Kusten.
Efter att Mårten Nurmio sagt upp sig kommer en tjänst som skogsplanerare att lediganslås och Wiik-Portin räknar med att den är besatt då fältsäsongen inleds i vår.
- Det är fråga om en omfördelning av resurserna, Åboland får nu mera resurser för skogsplanering. Den här processen inleddes i Skogscentralen redan då den nya skogslagen kom år 1996. Omorganisering görs för att motsvara de krav ministeriet ställer. Vi har haft för mycket myndighetsutövande och för litet skogsplanering, säger Wiik-Portin.
Det här godtas inte utan protester av skogsfolket i Åboland. Skogsägare, skogsvårdsföreningar och entreprenörer har reagerat kraftigt mot att myndighetsfunktionen flyttas till Ekenäs.
- Skogscentralen gjorde beslutet helt utan att diskutera saken med de berörda, man verkar överhuvud taget inte bry sig om Åboland, säger Tom Engström, verksamhetsledare vid Väståbolands Skogsvårdsförening.
- Det här kommer inte att fungera i praktiken. Det är långt från Ekenäs till kommunerna ute i skärgården. För vår del betyder det att arbetet försvåras och fördröjs, säger för sin del Hans Öhman, som driver skogsföretaget Ö-Skog Ab.
Båda säger sig vara rädda för att man nu blir både försummade och bortglömda visavi myndighetsfunktionen i Åboland.
- Det finns kalla fakta. I Österbotten har man fyra myndighetspersoner och lika många har man i Nyland. I Åboland har vi haft en - som nu tas bort! Innan den nya skogslagen kom var man fem personer i Åboland, i dag är man två. Under samma tid har centralens personal ökat från 17 till 23 i Österbotten och från 14 till 17 i Nyland. Vad är detta annat än regionpolitik? Förtroendet för centralen är lika med noll just nu, säger Engström och Öhman.
Mårten Nurmio konstaterar att Åboland hamnar i kläm i en dragkamp mellan de starka regionerna Nyland och Österbotten inom Kustens Skogscentral.
- Det här luktar både regionpolitik och prestigekamp. Ledningen har talat om att spara, men faktum är att centralen gjorde ett överskott på 240.000 euro i fjol.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab