Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
28.2.2003 / LF
Nu har skogsägaren bollen i naturskyddet
Nu är det skogsägaren som har bollen när mångfalden ska tryggas. Det handlingsprogram som praktiskt börjar tillämpas i vår bygger på frivillighet. Mera pengar för mångfaldens tryggande i skogsnaturen kanaliseras till den här sortens skyddsåtgärder.
Enligt det nu aktuella programmet för mångfald är det skogsägaren som ska ta initiativ för att ett skydd ska verkställas. Programmet tar inte fasta på enskilda arter, utan riktar in sig på skogsnaturen som helhet.
Högaktuellt i vår är ett alldeles nytt förfarande. På försök inleds en möjlighet för skogsägaren till handel med naturvärden. Skogsägaren får ersättning för att öka eller bevara mångfalden i sin skog. Skogsägaren gör ett avtal med den som så att säga köper naturvärdena.
Det handlar inte om att sälja sin skogsfastighet helt och hållet. Ett avtal kan göras för en bestämd tid eller gälla tillsvidare.
En annan metod i mångfaldens tjänst är att grunda naturområden. Det kan göras enbart på skogsägarens initiativ. Full ersättning är utlovad till skogsägaren för den ekonomiska uppoffring naturvårdsområdet skulle medföra. Metoden inleds på försök nästa år.
Tanken är också, att en anbudstävling ska kunna dras igång när naturen ska vårdas. Det skulle gå till så, att miljömyndigheterna offentligt söker ett visst naturvärde. Hugade skogsägare kan då meddela om att de i sin ägo har just ett sådant värde. Givetvis är ersättning utlovad.
Rent praktiskt kan en enskild skogsägare söka samarbete med lokala organisationer eller myndigheter. Grundidén är att skogen som helhet ska gynnas. I ett nätverk kan såväl ekonomiskog som frilufts- och naturskyddsområden ingå. Både planerings- och finansieringsstöd finns att få från statligt håll. Nätverk kan enligt planerna börja bildas under nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab