Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
28.2.2003 / LF
Förnyad fransk attack mot CAP-reformen
Frankrikes president Jacques Chirac har förnyat sin kritik mot EU-kommissionär Franz Fischler och hans CAP-reform. Under ett besök på lantbruksutställningen Sima i Paris anklagade Chirac Franz Fischler för att "tjurskalligt" driva igenom den "oberättigade och onyttiga" reformen.
Chirac sade att han inte begriper varför EU:s agrarkommissionär kör på sina reformer av den gemensamma lantbrukspolitiken CAP, som enligt Agenda 2000 står fast till 2006. Den franske presidenten tillade att förslagen i vilket fall som helst inte kommer att godkännas.
Enligt Chirac har medlemsländerna i EU-rådet kommit överens om spelreglerna för den europeiska lantbrukspolitiken. Mot den bakgrunden är Fischlers nya initiativ oberättigat. Onyttigt är det för att det saknar chanser att leda till resultat, dundrade presidenten.
I ett svar på Chiracs utbrott sade Fischler att han respekterar president Chiracs arbete för de franska bönderna. Fischler konstaterade att också han arbetar för målsättningen att säkra lantbrukets framtid. Om medlen är vi oeniga, konstaterade agrarkommissionären.
Fischler betecknade sin agrarreform som en chans också för det franska lantbruket. Genom att främja ett miljövänligt lantbruk som förmår hävda sig i den internationella konkurrensen säkrar EU en höjd inkomstnivå för sina lantbrukare.
Enligt Fischler måste EU handla snabbt för att inte skada lantbrukets exportmöjligheter, vilket särskilt skulle drabba Frankrike. Han sade sig vara beredd att sätta alla klutar till för att senast i juni nå en uppgörelse om reformen.
Fischler tillade att han är beredd till diskussioner. Han sade sig vara övertygad om att EU kommer att finna en acceptabel kompromiss som respekterar de fastslagna målsättningarna.
Agrarkommissionären ansåg att en förenklad lantbrukspolitik som står fast fram till 2013 är nödvändig för att möta utmaningarna för lantbruket i en ekonomisk union som omfattar 25 länder.
WTO-rundan har ofta betecknats som en grund för CAP-reformen. Nu förnekar Fischler att reformförslaget skulle ha anknytning till WTO. Under ett anförande vid den brittiska producentorganisationen NFU:s årsmöte sade Fischler att reformen först och främst initieras av EU-interna skäl.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab