Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
28.2.2003 / LF
Lantbruksinkomsten i Finland steg i fjol
Enligt Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi steg lantbruksinkomsten till 1,14 miljarder euro i fjol. Summan utgör ersättning för eget arbete och eget kapital före skatt.
- Efter 1996 har lönsamheten faktiskt stigit om man undantar 1998, som var en klar vågdal, säger forskaren Jyrki Niemi vid forskningscentralen. Jämfört med 2001 har lantbruksinkomsten stigit med drygt 3 procent.
Den största överraskningen i forskningscentralens uträkningar var att försäljningsintäkterna inom växtodlingen sjönk i fjol med 12 procent jämfört med 2001, trots en riklig och god spannmålsskörd.
Enligt jordbrukets och trädgårdsnäringens totalkalkyl växte den totala avkastningen med knappt en procent till 3,9 miljarder euro. Det var närmast den 2-procentiga ökningen av stöden och den 5-procentiga ökningen av avkastningen från trädgårdsproduktionen som inverkade positivt på den siffran. Kostnadssumman hölls på samma nivå som tidigare, det vill säga 2,8 miljarder euro.
Avkastningen bildas av försäljningsintäkterna för produkterna och av lantbruksstöden. Stödens andel av den totala avkastningen steg i fjol till 44 procent. Forskningscentralen uppskattar att intäkterna från försäljning tillsammans utgjorde 2,1 miljarder euro, det vill säga nästan samma summa som 2001.
Försäljningsintäkterna från husdjursproduktionen var i fjol 1,5 miljarder euro. Såväl inom växtodlingen som trädgårdsproduktionen uppgick försäljningsinkomsterna till 0,3 miljarder euro. Vi producerade en rekordmängd kött förra året. Icke desto mindre sjönk inkomsterna av köttförsäljningen på grund av att priserna för svin- och nötkött sjönk med 7-10 procent.
För kött av fjäderfä steg avkastningen med 12 procent jämfört med 2001. Orsaken till det var att både priserna och produktionen ökade. Även avkastningen inom mjölkproduktionen och äggproduktionen steg tack vare högre producentpriser.
Forskare Jyrki Niemi antar att lantbruksinkomsten stiger i stort sett lika mycket i år som i fjol. Han utgår då från att det inte sker oväntade dramatiska förändringar på marknaden. Den största osäkerheten förorsakar stärkandet av euron gentemot dollarn.
Antalet gårdar har minskat med 23 procent sedan 1995. För tillfället finns det drygt 73.000 gårdar i vårt land.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab