Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
28.2.2003 / LF
Kvotpriserna steg kraftigt senaste år
Priserna för mjölkkvoter på den fria marknaden steg kraftigt under senaste år. Speciellt kraftig var prisstegringen inom verksamhetsområdet för TE-centralerna i Österbotten, södra Österbotten och norra Savolax, där priserna klättrade upp till 0,42-0,43 euro per liter mjölk. Under år 2001 varierade medelpriserna inom samma områden mellan 0,24 och 0,27 euro per liter.
Uppgifterna baserar sig på en kartläggning som gjorts av Leena Lamminen som är överinspektör på jord- och skogsbruksministeriet. I kartläggningen märks en tydlig tudelning mellan de regioner där man kraftigt satsar på mjölkproduktionen och områden där satsningar inte görs.
Den kraftigaste höjningen i kvotpriserna skedde i norra Savolax. Norra Savolax är samtidigt ett av de områden i landet där det år 2001 gjordes flest investeringsstödsbeslut för byggande eller utvidgande av ladugårdar, omkring 70 stycken.
Ett annat område där man år 2001 beviljade investeringsstöd för drygt 70 ladugårdar är norra Österbotten. Även där har priset på mjölkvoten stigit ordentligt. Även i svenska Österbotten och finska Sydösterbotten ligger kvotpriserna högt. Satsningarna på nya ladugårdar har inte varit antalsmässigt lika stora i dessa regioner som i norra Savolax och norra Österbotten, men däremot bedöms det att enheterna är större. I svenska Österbotten steg priserna från 0,27 euro per liter år 2001 till 0,42 euro per liter år 2002.
Nyland hör till de områden där den stigande trenden på kvotpriserna varit som lägst. År 2001 betalade man i medeltal 0,11 euro per liter, medan priset för 2002 i medeltal var 0,15 euro. Inom Nylands TE-central har intresset för att bygga ut ladugårdarna vara minst i landet.
Trenden är liknande i de övriga regioner där mjölkproduktionen har mindre betydelse. I egentliga Finland steg till exempel priset på mjölkkvoterna procentuellt mycket, från 0,11 euro per liter till 0,20 euro per liter, men prisnivån är ändå bara hälften av vad kvoterna kostar i Österbotten.
I kartläggningen ingår priserna för mjölkkvoterna som jordbrukarna angett till TE-centralen fram till slutet av januari.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab