Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
21.2.2003 / LF
EU-länderna ska få mer frihet att besluta om statliga stöd
EU-kommissionen vill förenkla systemet för nationella stöd till lantbruket. Enligt ett nytt förslag ska medlemsstaterna få ta ställning till statliga stöd inom vissa sektorer utan att på förhand konsultera kommissionen. Det ska avskaffa byråkrati och öka anpassningen till de lokala förhållandena i respektive land.
När förordningen träder i kraft kommer medlemsstaterna att kunna bevilja olika typer av statliga stöd på jordbruksområdet utan att i förväg behöva invänta kommissionens godkännande. För Finlands del medför ändringen inga större förändringar, många av förslagen är redan förverkligade här.
Detta så kallade gruppundantag innebär att det går snabbare att införa nya statliga stöd. Därmed ska det bli lättare att genomföra nationella program som syftar till förbättringar inom jordbrukssektorn när det gäller till exempel miljö, djurskydd och hygien.
I förordningen ingår investeringsstöd på upp till 40 procent. I mindre gynnade områden kan stödet höjas till 50 procent och med ytterligare 5 procentenheter för unga jordbrukare. Undantag medges inte för stöd som leder till högre produktion.
Investeringsstöd på upp till 40 procent kan beviljas företag som bearbetar och saluför jordbruksprodukter. Stöd på upp till 25.000 euro kan beviljas som startstöd för unga jordbrukare. Stöd för förtidspensionering kan beviljas under förutsättning att jordbrukaren slutgiltigt upphör med sin yrkesmässiga jordbruksverksamhet.
Startstöd för producentgrupper eller producentsammanslutningar kan beviljas, förutsatt att det uppgår till högst 100.000 euro och att det gradvis minskar under en period på fem år.
När de tidigare strikta rutinerna för förhandsgodkännanden blir smidigare måste det i gengäld ges garantier för att reglerna följs. Medlemsstaterna åläggs därför att lämna in rapporter i efterhand så att kommissionen kan försäkra sig om att kraven i förordningen uppfylls.
Om det förekommer klagomål eller misstankar i fråga om missbruk av de nya rutinerna kan kommissionen inleda en undersökning. Själva reglerna för statliga stöd kommer inte att mjukas upp genom den nya förordningen, och statliga stöd som inte anses förenliga med den inre marknaden kommer inte tillåtas.
Kommissionen inskärper att det inte handlar om att åternationalisera stöden till jordbrukarna. Reglerna för statliga stöd kommer även i fortsättningen att vara enhetliga i hela EU. Efter det att medlemsstaterna och alla berörda har kommit med sina synpunkter har kommissionen för avsikt att låta förordningen träda i kraft i januari 2004.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab