Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
21.2.2003 / LF
Dödläge i WTO-samtalen, Doha-rundan i fara
De försiktigt optimistiska tongångarna före veckoslutets informella WTO-möte i Tokyo kom definitivt på skam. Mötet utmynnade i djup oenighet om lantbruksfrågorna. Frustration präglar nu de fortsatta samtalen i Genève. Pessimisterna menar att hela handelsrundan står på spel.
Under tredagarsmötet i Tokyo samlades handels- och agrarministrar från 22 av de 145 WTO-länderna för att sätta fart på de segslitna WTO-förhandlingarna. Upptakten blev dramatisk, då WTO:s chefsförhandlare Stuart Harbinson strax före mötet lade fram ett drastiskt medlingsförslag. Harbinsons plan gick ut på att skära ner de högsta agrartullarna utan att sätta något tak på dem.
Det kontroversiella förslaget fick slutligen inget understöd alls. USA och Cairnsgruppen med Australien i spetsen betecknade förslaget som alltför urvattnat. EU och värdlandet Japan reagerade på Harbinsons papper med förskräckelse.
Följden är att klyftorna mellan WTO-grupperingarna är större än tidigare. Läget är låst mellan de stora agrarexportörerna och de länder som vill skydda sitt jordbruk, bland dem EU och Japan.
Från WTO-högkvarteret i Genève heter det att Harbinson nu ska omarbeta sitt förslag. WTO:s generaldirektör Supachai Panitchpakdi varnade samtidigt för en blockad av förhandlingarna. Han tillade att samtalen riskerar att stoppas om inte medlemsländerna koncentrerar sig på de riktiga frågorna.
Generalsekreteraren påminner om att WTO-länderna måste komma överens om ramarna för de fortsatta samtalen före den 31 mars. I annat fall riskerar hela handelsrundan att gå om intet. Enligt tidtabellen ska den så kallade Doha-rundan vara avslutad inom två år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab