Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
21.2.2003 / LF
Finland har Europas yngsta lantbrukare
De europeiska lantbrukarna blir allt äldre. Enligt beräkningar från den europeiska statistikbyrån Eurostat är mer än varannan EU-lantbrukare över 55 år och en tredjedel över 65 år. Den statistiskt sett yngsta lantbrukarkåren finns i Finland - här är bara 25 procent av lantbrukarna över 55 år.
Ser man på den allra yngsta gruppen, lantbrukare under 35 år, kommer Finland på en delad fjärdeplats med Belgien efter Tyskland, Österrike och Irland. I Finland utgör den yngsta åldersgruppen 11,4 procent i jämförelse med ett EU-medeltal på åtta procent.
De äldsta lantbrukarna finner man inom sektorer som vin-, oliv- och fruktodling. Därav följer att de sydliga EU-länderna också har en relativt ålderstigen lantbrukarkår. Portugal, Italien, Grekland och Spanien har de största grupperna med över 55-åringar.
Gårdsägarna i den mellersta åldersgruppen 35-44 år förfogar i medeltal över de största gårdarna, mätt enligt odlingsareal. Arealen avtar med åldern. En gårdsägare över 55 år förfogar statistiskt sett över bara häften av den areal som står till buds för kolleger som är yngre än 45 år.
Österrike har de flesta kvinnliga lantbrukare; där innehas 30 procent av gårdarna av kvinnor, jämfört med EU-medeltalet 24 procent. Också Spanien och Grekland har höga värden. I Nederländerna, Tyskland och Danmark är det kvinnliga inslaget minst, mellan åtta och nio procent.
Det är mestadels mindre gårdar som sysselsätter kvinnliga lantbrukare. Bara tio procent av gårdarna över 50 hektar innehas av kvinnor.
Ungefär två procent av de europeiska gårdsägarna bedriver ekojordbruk. I spetsen ligger Sverige med elva procent, därefter följer Österrike (9,7), Finland (6,1) och Danmark med 4,3 procent.
De yngre åldersgrupperna är mest intresserade av ekologiskt jordbruk. I åldersgruppen under 35 år odlade 2,6 procent ekologiskt och i gruppen 35-45-åringar 2,7 procent. I de högre åldersgrupperna avtar den ekologiska odlingen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab