Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
17.2.2003 08:30:25 / Agrolink
Bra start på Metso-programmet

Metso-programmet, som initierats för att bevara biodiversiteten i skogarna i södra Finland, har fått en god start. Naturvärdeshandeln inleds i form av ett pilotprojekt i Satakunta i sommar och på basen av resultaten besluter man om en eventuell utvidgning av försöksverksamheten till andra landskap. Även beredningen av andra nya pilotprojekt på frivillig bas har inletts. Principerna för anbudstävlan och verksamheten i samarbetsnätet för skogsnaturens mångfald ska fastställas fram till hösten. Experimentprojekten presenteras på ett seminarium i Lahtis den 26.3.2003.

På statens marker har arbetet i terrängen redan börjat inom ramen för Metso-programmet. För närvarande har Forststyrelsen 16 projekt där man återställer kärr och skogar i ursprungligt skick. Tiotals personer är sysselsatta inom de här projekten. Samtidigt pågår projekt där man ytterligare inventerar grundinformationen om naturskyddområdena och effektiverar skötseln av ekonomiskogarna.

Statsrådet tog 23.10.2002 ett principbeslut om ett handlingsprogram vars syfte är att säkra biodiversiteten i skogarna i södra Finland. Metso-programmet kompletterar det nationella skogsprogrammet 2010 som statsrådet godkände år 1999. Biodiversitetsprogrammet, som genomförs i form av ett samarbete mellan två förvaltningsområden, representerar ett nytt tänkesätt som man nu försöker få till stånd inom centralförvaltningen. Ansvaret för genomförandet av biodiversitetsprogrammets 17 projekt är fördelat på jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet.

Naturvärdeshandeln innebär att markägaren gör upp ett avtal med staten om att upprätthålla och öka naturvärdena i sina skogar. En kriteriegrupp som tillsatts av miljöministeriet kommer i maj att precisera de naturvärden som avtalen berör. I årets budget har ett 200 000 euros anslag reserverats för naturvärdeshandeln under jord- och skogsbruksministeriets och miljöministeriets huvudtitlar.

Finansieringslagens kontrollarbetsgrupp, som tillsatts av jord- och skogsbruksministeriet, kommer före den 30.6 att föreslå en förändring i finansieringslagarna för skogsbruket med tanke på de krav som biodiversitetsprogrammet ställer och för att främja användningen av energived. I och med det nationella skogsprogrammet höjdes finansieringslagens anslag för skötsel av naturskyddsområden från 1,7 miljoner till 4,2 miljoner euro. Anslagen kommer till följd av Metso-programmet att höjas ytterligare till 8 miljoner euro fram till år 2007. Dessa medel ska användas för projekt som gäller skötsel av naturvårdsområden samt beviljas som miljöstöd.

För att säkra mångfalden i skogarna i södra Finland inleddes i början av år 2003 ett omfattande forskningsprogram kring biodiversitet. Den totala finansieringen för programmet är drygt 2 miljoner euro år 2003. Programmet finansieras av bl.a. miljöministeriet och jord- och skogsbruksministeriet.

Miljöministeriet har för år 2003 reserverat en miljon euro för 17 forskningsprojekt som gäller forskning kring okända och hotade arter. Summan är det största engångsbelopp som i Finland anvisats för artundersökningar. Hittills har två tredjedelar av Finlands artbestånd hamnat utanför utvärderingar som gjorts om hotade arter och har på grund av den bristfälliga artkännedomen inte heller berörts av eventuella skyddsåtgärder. Det är även möjligt att upp till 10 000 arter ännu inte hittats. I dag känner man till ca 40 000 arter i Finland.

Föremål för forskningen kring bristfälligt kända och hotade arter är växter, svampar och djur. Drygt 20 forskare är involverade i projekten. Miljöministeriet medverkar även i ett liknande projekt som gäller utredningen av organismbestånd. Projektet startade i Sverige i fjol. Miljöministeriet utreder också beståndet av flygekorrar under åren 2003-2005.

Närmare information lämnas av:
biträdande avdelningschef Pentti Lähteenoja, jord- och skogsbruksministeriet, tel. (09) 1605 3351 projektchef Mikko Kuusinen, miljöministeriet, tel. (09) 160 39350
 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab