Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
14.2.2003 / LF
Kommissionen prövar stöd till maskinringar
Maskinringar är bra för landsbygden. På många håll i Europa har ringarna utvecklats till mångsidiga tjänsteföretag som är viktiga för sysselsättningen. Får ringarna emellertid stöd från staten kan det bli bråk med EU-kommissionen. Det har maskinringarna i den tyska delstaten Bayern fått känna på.
EU-kommissionen vill pröva om stöden till maskinringar i Bayern överensstämmer med gemenskapens regler för statliga stöd. Delstaten Bayern understöder lantbrukets maskinringar med drygt fyra miljoner euro per år. Ett flertal besvär över stöden har gått in till kommissionen.
Stödet utbetalas till en takorganisation som omfattar 87 lokala maskinringar. Takorganisationen utbetalar stöd till de lokala ringarna för material- och personalkostnader. Deras verksamhet finansieras genom stöden samt medlemsavgifter. Kommissionen konstaterar att stödet är lagligt i den mån det motsvarar bestämmelserna för sociala gårdsstöd.
Verksamheten omfattar emellertid också andra stödelement till förmån för takorganisation, maskinringarna samt gårdar och landbrukare, konstaterar kommissionen. Allt tyder på att det handlar om stöd till gårdarna, vilket är oförenligt med reglerna för den gemensamma marknaden.
Ett flertal besvärsställare gör gällande att maskinringarna har bildat dotterbolag med verksamhet inom byggsektorn och handeln eller sysslar med reparation av lantbruksmaskiner och annan företagsverksamhet. Kommissionen konstaterar att det är svårt att dra tydliga gränser mellan maskinringarna och deras dotterbolag. Därför är det inte uteslutet att stödet i slutändan inverkar på andra branscher, så kallad tvärsubventionering.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab