Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
14.2.2003 / LF
Rikssvensk blir VD för det nordiska svinavelsbolaget
Det nordiska samarbetet inom svinaveln har tagit några konkreta steg framåt. Vid ett möte i måndags utsågs Johan Andersson till verkställande direktör för det bolag som skall bildas. Andersson arbetar också som vd för den svenska parten i det nordiska avelssamarbetet, Quality Genetics. Bolaget kommer att registreras i Sverige.
I samarbetet ingår förutom Quality Genetics även Avelspoolen från Sverige, Finnpig och Faba från Finland, samt norska Norsvin. Samtliga parter kommer att behålla sina egna nationella bolag, men bildar dessutom ett internationellt svinavelsbolag med namnet Nordic Avel.
Johan Andersson säger att det nya bolagets viktigaste uppgift blir att samordna och styra avelsverksamheten inom svinaveln i Norden.
Samarbetet kommer att fokuseras på koordinering av forsknings- och utvecklingsarbetet. Sen blir det upp till varje nordiskt land att själv avgöra hur avelsarbetet i praktiken skall göras. Danmark är inte med i samarbetet i detta skede och Andersson konstaterar att man först inom Nordic Avel måste se till att man når internationell toppnivå, sedan kan man börja diskutera samarbete med danskarna.
Nordic Avel blir det högsta beslutande organet, från vilket hela svinavelsarbetet styrs. De nationella bolagen ansvarar sedan för driften av avelspopulationen och handhar seminverksamheten, avelsstationerna, fältverksamheten och handeln med livdjur.
I det gemensamma bolaget får Sverige en ägarandel på omkring 50 procent. Finlands andel blir 30 procent och Norges 20 procent. Andelarna baseras på antalet slaktsvin i de olika länderna. Verksamhetsledare för Nordic Avel blir norrmannen Olov Eik-Nes. Styrelseordförande blir Heikki Lampinen som även är ordförande i Faba. Övriga styrelseledamöter blir Tero Hemmilä och Per-Gustav Lindh från Finland, Olof Röjsland, Harald Gjein och Håvard Tajet från Norge, samt Hans-Christer Palmers, Mats Olsson och K Lennart Nilsson från Sverige.
Det finns ännu några obesatta styrelseplatser, en plats för Finland och två platser för Sverige.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab