Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
7.2.2003 / LF
Potatisstärkelseindustrin bävar inför utvidgningen
- EU-kommissionens förslag till reform av jordbrukspolitiken hotar potatisstärkelseindustrin i Finland. Av de föreslagna förändringarna har slopandet av minimipriset för stärkelse de mest dramatiska verkningarna. Industrin både i Finland och i resten av EU motsätter sig kraftigt förslaget, eftersom det bryter kontakten till minimipriset för spannmålsstärkelse, berättar Ossi Paakki från Finnamyl Oy.
I EU:s stödregler har potatis- och spannmålsstärkelsen varit kopplade till varandra, till exempel då exportstödet fastställs. Om man tar bort minimipriset kan det leda till att grunderna för att bevilja exportstöd för potatisstärkelse försvinner, vilket leder till ett större utbud av potatisstärkelse på EU:s inre marknad. Överutbudet sänker i sin tur stärkelsepriserna, vilket även påverkar producentpriserna negativt.
- Det är svårt att föreställa sig att produktionskedjan för den finländska potatisstärkelsen skulle klara sig i den konkurrensen, konstaterade Paakki vid Suomen Perunaseuras seminarium i Vanda i onsdags.
Ur finländsk synvinkel är det troligt att produktionen flyttas till mera gynnade områden i EU, som Danmark, Holland och Tyskland. Av de nya länderna som blir medlemmar i EU är Polen den största konkurrenten till potatisstärkelseindustrin i de gamla EU-länderna. Polen har lika stor potatisareal som resten av de gamla EU-länderna tillsammans, 1,3 miljoner hektar. Skördenivån är visserligen hälften lägre i Polen.
Polen lyckades förhandla fram en produktionskvot på 145 miljoner kilo, fastän den nuvarande produktionen under normala skördeår har rört sig kring 100 miljoner kilo. Den ökade produktionen kommer inte att rymmas på den polska marknaden, speciellt om spannmålsstärkelsen kommer att användas mer för livsmedelsändamål då minimipriset tas bort. (Finfood/LF)

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab