Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
7.2.2003 / LF
Ryssland sade upp köttimportlicenserna
De ryska myndigheterna upphävde senaste veckoslut alla bestående importlicenser för nöt- och svinkött samt fjäderfä. Importörerna måste nu ansöka om nya licenser. Kravet gäller alla produkter som omfattas av de nya importkvoter som träder i kraft i april.
Enligt ryska nyhetsbyråer medför beslutet i praktiken att Ryssland stänger dörren för kött från utlandet. Importörerna måste förnya sina veterinärcertifikat, en process som kan ta veckor.
Beslutet antas vara ett försök av de ryska myndigheterna att hålla importen i styr tills de aviserade importkvoterna för kött träder i kraft i början av april. I annat fall riskerar importen att öka okontrollerat under de två månader som återstår till importstoppet.
För närvarande kommer cirka 40 procent av köttet på den ryska marknaden från utlandet. Handelsexperter tvivlar på att Ryssland förmår öka sin köttproduktion så att den täcker behovet på marknaden. I stället tror man att köttpriset kommer att stiga.
Utländska köttexportörer avvaktar nu situationen och räknar med möjligheten att importen kan öppnas på nytt om en tid. Samtidigt söker EU förhandlingskontakt med målet att få egna köttkvoter.
- Rysslands beslut betyder svårigheter, men vi vet inte ännu hur stora problemen blir. Vi är optimistiska och hoppas få igång exporten inom några veckor, säger Atrias vd Seppo Paatelainen om det ryska beslutet.
I Finland påverkas främst exporten av griskött. Under perioden januari-september förra året utgjorde exporten av griskött till Ryssland 30 procent av Finlands grisköttsexport. Även nöt- och fjäderfäkött exporteras till Ryssland, men i mindre skala.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab