Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
7.2.2003 / LF
Japan och Norge sluter upp bakom EU i WTO-förhandlingarna
Japan bildar en allians med EU i WTO-rundan. Därmed avstår japanerna från att lägga fram ett eget förslag till regelverk för den agrara världshandeln. Japanerna eftersträvar ändå egna kvoter för att skydda sina risbönder. Också Norge orienterar sig efter EU.
Japan, Norge och Schweiz hör till de länder som mest av alla skyddar sitt lantbruk. Japan håller sig med importtullar på flera hundra procent. Japanerna kan inte räkna med något nämnvärt stöd för sin politik från andra WTO-länder och tvingas nu välja läger.
Japanerna ser EU som den naturligaste, men också enda möjliga, bundsförvanten inför förhandlingarna med USA och de 18 Cairnsländerna, WTO:s "värstingar". Dessa vill avskaffa så mycket som möjligt av lantbruksstöd och gränsskydd.
Trots att japanerna nu ansluter sig till EU:s reformförslag, vill man hålla kvar så mycket som möjligt av sitt gränsskydd. Lantbruksminister Tadamori Oshima uppger att Japan eftersträvar särskilda kvoter för att kunna skydda sina risbönder.
Också Norge orienterar sig efter EU. Norrmännen kom nyligen med ett WTO-förslag som långt motsvarar det europeiska. Norges lantbruksminister Lars Sponheim säger till Norsk Rikskringkasting att Norge inte i fortsättningen kan skydda sina inhemska lantbruksprodukter med höga importtullar. Sponheim uppger att de norska bönderna kommer att känna av nedskärningarna redan i årets lantbruksuppgörelse.
Generalsekreteraren för Norges Bondelag, Harald Milli är orolig för att förslaget kommer att ha allvarliga konsekvenser för jordbruket i Norge.
- Nedskärningen i internstödet som regeringen går in för kommer att medföra ett inkomstbortfall på omkring på 5.300 euro per jordbrukare om inget görs av myndigheterna för att kompensera sänkningen på något annat sätt, säger Milli till LF.
Om och hur inkomstbortfallet skall kompenseras till de norska bönderna beror på vilken inställning den norska regeringen har vid de inkomstpolitiska förhandlingarna som skall föras mellan ministeriet och producenterna senare i år.
Enligt Harald Milli har den norska jordbruksministern i diskussioner med producenterna redan sagt att verkningarna av WTO-budet kommer att beaktas vid förhandlingarna. Det blir då aktuellt att syna vilka nya stödformer som kan tas i bruk för att kompensera ett sänkt riktpris.
Tiden börjar småningom bli knapp för WTO-rundan. En frist är utsatt till den 31 mars. Då ska man vara överens om ramarna för de fortsatta förhandlingarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab