Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
7.2.2003 / LF
Bidrag finns för förnybar energi
Det finns ekonomisk hjälp att få för dem som har planer på att starta värmecentraler eller kraftverk, som drivs med förnybar energi. Riktigt nyligen har medel beviljats för i år, uppger företagsanalytikern vid den nyländska TE-centralens företagsavdelning Johan Holmberg, som har hand om energistödet i Nyland.
I statsbudgeten för i år har sammanlagt 24,5 miljoner euro beviljats i energistöd via handels- och industriministeriet. Vi blir ibland påminda om att man kan få investeringsstöd för att bygga flispanna på gården ur jord- och skogsbruksministeriets medel, men handels- och industriministeriet har alltså också energistöd som man kan dra nytta av på landsbygden.
Stödet kan beviljas åt enskilda företagare, bolag, kommuner och andra sammanslutningar, till exempel församlingar. I förordningen om villkoren för energistödet heter det att man kan få upp till 30 procent av de godtagbara kostnaderna för projekt som är energibesparande eller för projekt som främjar produktionen eller användningen av förnybar energi. För projekt som främjar en säker och mångsidig energiförsörjning kan man få upp till 25 procent. Det här är i alla fall maximala stödandelar och enligt Johan Holmberg brukar andelen stanna vid 15-20 procent.
Det är skäl att påminna om att det här stödet alltså inte beviljas för gårdsbruk och inte heller för privata hushåll.
- Men om jordbrukarna till exempel grundar bolag som levererar energi åt andra, så kan bolaget nog få bidrag ur handels- och industriministeriets pengar, påpekar Johan Holmberg.
Det finns flera exempel på att sådana bolag har fått medel för investeringar i anläggningar, till exempel flispannor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab