Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
7.2.2003 / LF
Lagen om enskilda vägar ändrades
Riksdagen har godkänt regeringens förslag om ändringar i lagen om enskilda vägar. Enligt det lagförslag som nu godkänts behövs det tillstånd för trafik som ordnas av någon annan än en vägdelägare och som klart höjer kostnaderna för vägunderhållet eller för tillfälliga transporter som gagnar någon annan än en vägdelägare.
Trafikutskottet har i sitt betänkande fört in ett undantag för transporter inom jord- och skogsbruket som utförs med arbetshäst. Motiveringen är att det ska vara möjligt för en skogsarbetare med häst att få använda den kortaste vägen till arbetsplatsen.
För regelbunden användning av vägen - lagen talar om regelbunden verksamhet - måste tillstånd beviljas av vägdelägarna eller av väglagets stämma. För sådan användning kan en bruksavgift uppbäras.
För sådana som inte har rätt till vägen kan vägens delägare utfärda allmänt förbud mot att ta sig fram på den med motor- eller hästfordon eller mot transport av arbetsmaskiner. Trafikutskottet anser inte att det är nödvändigt med kommunens samtycke till ett allmänt förbud, vilket regeringen hade föreslagit i sin proposition. I likhet med den tidigare lagstiftningen gäller i alla fall också nu att utomstående trafik inte får förbjudas om staten eller kommunen understöder eller har tagit på sig vägunderhållet.
Redan i behandlingsskedet har lagförslaget gett upphov till häftig diskussion. Bland annat samlade ryttarna in namn mot lagändringen. De ansåg att lagförslaget och motiveringarna var ett sätt att göra inskränkningar i allemansrätten via bakdörren. I motiveringarna till lagförslaget talar man emellertid om ridning i omfattande mån och problem med väghållningen nära ridstall.
I trafikutskottets betänkande heter det bland annat att den traditionella allemansrätten har ansetts omfatta rätt att till fots eller med skidor ta sig fram inom områden i naturtillstånd eller därmed jämförbara områden så länge det sker utan skada eller olägenhet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab