Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
7.2.2003 / LF
Avtal om friluftsleder nu officiellt
SLC, MTK, Suomen Latu och Finlands kommunförbund har ingått ett avtal om planering och förverkligande av friluftsleder. Avtalet undertecknades i samband med Suomen Latus 65 års jubileumsseminarium förra veckan.
Avtalet behandlar de principer som skall tillämpas vid planering och förverkligande av friluftsleder. Det behandlar inte ersättningar till markägarna, som behandlas skilt i ett avtal från år 2000 mellan SLC, MTK och Finlands kommunförbund.
Vissa huvudprinciper för planeringen av leder har slagits fast i avtalet. Utgångspunkten är att friluftsleder byggs endast då det finns ett verkligt behov av det. I avtalet konstateras att man bör främja anläggning av leder genom markplanering. När leder planeras skall markägare, turistföretagare och andra lokala aktörer informeras och tas med i planeringen ända från början.
Andan i avtalet är att man i första hand strävar efter frivilliga, långvariga avtal. Då leden byggs rekommenderar man att lokal arbetskraft och lokala företagare prioriteras. Beträffande användning och underhåll av leden framhålls bl.a. att om markägare utsätts för oförutsedd, betydande olägenhet på grund av leden, skall han få ersättning för detta.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab