Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
31.1.2003 / LF
100.000 hektar oljeväxter är målet för nästa sommar
Oljeväxter på 100.000 hektar för nästa odlingssäsong. Det är en målsättning som producenterna och industrin gemensamt ställer sig bakom efter att ha kommit överens om odlingsvillkoren i det nya avtalet. Senaste odlingssäsong hade vi oljeväxter på 66.000 hektar.
- Ekonomiskt sett är förutsättningarna exceptionellt goda, säger ordföranden för SLC:s och MTK:s gemensamma oljeväxtsektion, Gösta Lundström. Detta i och med att vi har en hög prisnivå på marknaden som torde hålla i sig ännu under det här årets skörd.
Det avtal som parterna kom överens om förra torsdagen gäller den kommande skörden. I praktiken innebär överenskommelsen att producenterna odlar enligt samma villkor som i det gamla avtalet.
Nästa år kan det bli ändringar i villkoren. Det förutsätter emellertid att parterna lyckas komma överens om prissättningen vid en övergång till likvidbetalning i en enda rat. Tillsvidare sker utbetalningen för höstens leveranser i två rater. Dessutom kan en förenklad kvalitetsprissättning bli aktuell i nästa avtal.
- Producenterna har börjat få andra raten för fjolårets leveranser, berättar Gösta Lundström. Slutpriset blev 271,55 euro per ton, vilket är det högsta priset under hela EU-medlemskapet.
Gösta Lundström understryker att industrin kan ta emot all råvara som produceras ända upp till målsättningen på 100.000 hektar. I dagens läge måste industrin importera ungefär hälften av råvaran.
- Förutsättningar finns alltså att vidga odlingsarealen och dessutom torde oljeväxtodlingen ha en god konkurrenskraft, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab