Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
31.1.2003 / LF
Tjälen rekorddjup i sydvästra Finland
Tjälen kan bli rekorddjup i år, vilket får konsekvenser för odlarna. Den hårda kylan i kombination med tunt snötäcke har lett till en mycket djup tjäle i sydvästra Finland. På fälten var tjäldjupet redan i januari ca 80 cm eller nästan dubbelt mer än vad den normalt brukar vara. Om kölden fortsätter kommer tjälen att gå längre ner på djupet i minst en månad till, vilket kan komma att påverka växtsäsongen.
Den ovanligt kraftiga tjälen kommer också att åstadkomma skador på vägar. Mest utsatta är äldre periferivägar. Pargas stads byggmästare Lasse Lindqvist har inte upplevt en så här kraftig tjäle på tio år.
- Redan med dagens situation vet man att utsatta vägar kommer att få tjälskador i vår. Om kölden och tjälen fortsätter kommer även bättre vägar att få skador. Gårdar i periferin gör klokt i att ta hem tunga frakter så länge vägarna bär ordentligt.
Tjäldjupet under vägytorna är alltid större än det genomsnittliga djupet. Enligt Lasse Lindqvist ligger tjälen i dag på ca 1,5 meters djup i Pargas.
Också Peter Fritzén, växtodlingskonsulent vid Finska Hushållningssällskapet, rekommenderar att man tar hem gödsel och utsäde i tid för att slippa fraktproblem om det skulle bli "menföre" på byvägarna.
- Sedan kan man ju diskutera om vinterns tjäle är ovanligt kraftig eller inte. Faktum är att vi knappt haft någon tjäle på många år, vilket kan bidra till att man nu tycker att den är kraftig, säger Fritzén.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab