Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
31.1.2003 / LF
Få stöder den nya CAP-reformen
Den nyaste versionen av EU-kommissionens förslag till CAP-reform får inte mycket beröm av EU:s lantbruksministrar. En majoritet av ministrarna avvisade reformförslaget vid måndagens möte i Bryssel. Endast Sverige, Storbritannien, Danmark och Tyskland yttrade sig positivt under ministrarnas offentliga debatt.
Kärnpunkten i Fischlers förslag, frikopplingen av stöden från produktionen, utlöser förbehåll hos en majoritet av EU-regeringarna. Frankrike, Spanien, Italien, Portugal och Irland bildar kritikernas spjutspets.
Den franske lantbruksministern Herve Gaymard beklagade att EU-kommissionen hänger fast vid sitt ursprungliga förslag. En frikoppling av stöden skulle ha katastrofala följder för regionerna. Gaymard håller fast vid den franska åsikten att det inte blir några reformer före 2007.
- Det går inte ändra spelreglerna vart tredje år, tillade fransmannen.
Mot konceptet yttrade sig också Finland, Belgien, Luxemburg, Grekland och Österrike, som betonade faran att produktionen sjunker.
Den föreslagna progressiva nedskärningsmodellen för direktstöd avvisades likaså. Till och med det reformvänliga Storbritannien uttryckte åsikten att kommissionens koncept för direktstöden medför orättvisor och förespråkade i stället en lineär modell.
Österrikes lantbruksminister Wilhelm Molterer sade sig vara "mycket skeptisk" till frikopplingen. Molterer förutsåg att frikopplingen och förslagen inom mjölksektorn kommer att vara nyckelelementen i de fortsatta förhandlingarna. Österrikaren välkomnade förslaget att mjölkkvoterna blir kvar till 2015.
Av samma åsikt var Finlands lantbruksminister Jari Koskinen. Koskinen tillade att Finland motsätter sig lägre mjölkpriser. Enligt Koskinen har sänkningarna ingen betydelse för marknadsutvecklingen, och motiveras heller inte av WTO-skäl.
Koskinen konstaterade att Finland stöder EU-kommissionens målsättningar att öka det europeiska lantbrukets konkurrenskraft genom ett hållbart lantbruk, stöd till god djurhållning, livsmedelssäkerhet och stöd för landsbygdens utveckling.
Han sade att förslaget till CAP-reform innehåller goda element, men också element som är besvärliga ur specifik finländsk synpunkt. Enligt Koskinen kan frikopplingen och de föreslagna nedskärningarna av direktstöden sänka den finländska mjölkproduktionen med 20 procent och produktionen av nötkött med 35 procent. Han föreslog att EU-kommissionen noggrannare ska analysera reformens regionala konsekvenser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab