Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
30.1.2003 08:16:08 / Agrolink
Uppföljning av EU:s jordbruksreform

Uppföljning av kommissionens förslag till reformeringen av EU:s jordbrukspolitik:
Förslaget förbättrat ur finländsk synvinkel, men innehåller fortfarande betydande problem.

Europeiska kommissionen gav i januari 2003 en preciserad version av lagstiftningsförslaget till en reformering av EU:s jordbrukspolitik.

Förslaget följer i hög grad riktlinjerna i den bulletin som kommissionen publicerade i juli. De största ändringarna är kopplade till moduleringens utformning samt till åtgärder som föreslås för mjölksektorn.

Kommissionen föreslår att sättet för nedskärningarna i direktstödet till jordbruket ändras från år 2006. Enligt kommissionens förslag skulle nedskärningen inte beröra jordbruksföretag som får upp till 5000 euro i stöd, men stödbelopp på mellan 5000 och 50 000 euro skulle sänkas med 1 procent år 2006 och stiga till 12,5 procent år 2012 och stödbelopp som överstiger 50 000 euro skulle sänkas med 1 procent år 2006 och stiga till 19 procent år 2012, dvs. nedskärningen skulle vara större för stora gårdar. Å andra sidan är finansieringen av åtgärder för landsbygdens utveckling mindre än tidigare beroende på de finansieringsramar som fastställts i samband med utvidgningen och på behovet av finansiering av reformerna. Kommissionen skulle dessutom tidigarelägga sänkningen av stödpriset för mjölk och införa nya prissänkningar i två rater.

Finland har sedan senaste sommar bearbetat kommissionens förslag och på många punkter åstadkommit en förbättring jämfört med det förslag som presenterades i bulletinen i juli. Moduleringen enligt det nya förslaget medför mindre nedskärningar i stöden till de finländska jordbruksföretagen. Det nya förslaget innehåller även en för Finland viktig möjlighet att höja LFA-stödet, vilket förutsätter en ändring av utvecklingsprogrammet för Finlands landsbygd. Även förslaget om jordbruksrevisioner har lindrats och motsvarar nu bättre Finlands önskemål.

En fördel för Finland är också kommissionens förslag om en förlängning av systemet med mjölkkvoter ända till år 2015. Stödet som beviljas för stärkelsepotatis kommer även i fortsättningen att vara delvis bundet till produktionen och inte såsom kommissionen föreslog i juli helt frikopplat från produktionen. Även den här förändringen motsvarar Finlands förslag.

Innehållet i kommissionens förslag innebär dock fortfarande stora problem. Enligt den preliminära uppfattningen är kommissionens förslag till inkomststödsystem för jordbruksföretag fortfarande mycket problematisk. Ett stödsystem som i regel är frikopplat från produktionen kan leda till en klart lägre produktion eller till sämre kvalitet i områden av den typ som präglar Finland där produktionens variabla kostnader är höga. Finland anser att man vid den fortsatta beredningen av ärendet, särskilt när det gäller mjölk- och nötkött, borde undersöka modeller som beaktar de omständigheter som råder i Finland. Nationella stöd och stöd enligt förordningen om landsbygdsutveckling borde fortfarande vara bundna till produktionen eller produktionsfaktorer.

Problematiskt för Finlands vidkommande är också nedsättningen av interventionspriser på mjölk med två tilläggsrater åren 2007 och 2008 samt de differentierade prissänkningarna på smör och skummjölkspulver.

Enligt preliminära beräkningar skulle kommissionens förslag leda till en inkomstsänkning som fram till år 2012 uppgår till 75 miljoner euro jämfört med beräkningarna enligt Agenda 2000.

Preliminär beräkning:

Kommissionens förslag: Ytterliga sänkningar i stödpriset för mjölk och differentierade prissänkningar: - 55 milj. € Reformer som gäller jordbruksgrödor: - 10 milj. € Nedskärning av direktstöd (2012): - 35 milj. € Medel för landsbygdens utveckling (2012): +25 milj. €

Sammanlagt: 75 milj. €

Finland anser att effekterna av prissänkningarna på spannmål och mjölk samt de nedskärningar i stöden som moduleringen medför bör kompenseras till fullo i produktionsområden som präglas av svåra naturförhållanden, såsom i Finland.


Närmare information lämnas av:
ministerns specialmedarbetare Elina Ussa, tel. 050 528 6681 lantbruksrådet Matti Hannula, jord- och skogsbruksministeriet, tel. (09) 1605 2730 äldre regeringssekreterare Kari Valonen, jord- och skogsbruksministeriet, tel. (09) 1605 2428


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab