Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
24.1.2003 / LF
EU-kommissionen håller fast vid frikopplingen av stöden
EU-kommissionen håller fast vid att stödet till jordbruket ska frikopplas från produktionen. Också i övrigt liknar det förslag till mellanreform av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, som kommissionen lade fram i onsdags, i mångt och mycket förslaget från i somras.
Kommissionen föreslår nu ett enhetligt stöd, som ska ersätta de flesta bidrag inom gemenskapens olika organisationer. Det stödet ska omfatta så många sektorer som möjligt. Stödet ska baseras på ett referensbelopp för jordbruksgrödor, nötkött, mjölk och mjölkprodukter, får och getter, samt stärkelsepotatis, trindsäd, ris, utsäde och torkat foder. Referensperioden sträcker sig från 2000 till 2002.
Fastän stödet frikopplas från produktionen ska jordbruksmarken i alla fall inte lämnas därhän: enligt kommissionens förslag ska jordbrukarna också i fortsättningen uppfylla "stränga krav" när det gäller skötseln av odlingsmarken.
Ett annat av kommissionens förslag är att stödet till landsbygdsutvecklingen får mer medel samt att stödet breddas med nya bidrag. De skulle främst vara avsedda för stödmottagare inom jordbrukarkåren.
Från och med 2007 - under nästa budgetplan alltså - vill kommissionen ha ett system med obligatorisk stöddifferentiering, så att gårdar med större stöd drabbas av en kraftigare nedskärning. Pengarna som sparas in används för att finansiera stödet till landsbygdens utveckling.
Systemet med mjölkkvoter föreslår kommission nu ska hållas kvar fram till kvotåret 2014-2015. Enligt kommissionen är det i alla fall nödvändigt att den så kallade mjölkreformen, som sköts upp på Berlinmötet 1999, inleds nästa år.
Stödpriset sänks och i stället genomförs en motsvarande ökning av kvoterna med 1 procent per år under 2007 och 2008. Ökningen skulle genomföras enligt kvoterna som de ser ut efter att Agenda 2000 verkställt till fullo.
Den planerade sänkningen med fem procent per år vill kommissionen nu ersätta med en sorts delad sänkning av interventionspriset med 3,5 procent per år för skummjölkspulver och med 7 procent för smör under perioden juli 2004-juli 2008. Totalt skulle det ge en sänkning på 35 procent av smörpriserna och 17,5 procent av priserna för skummjölkspulver. Riktpriserna för mjölk skulle således minska med totalt 28 procent på fem år.
I motsats till förslaget från i somras går kommissionen inte nu direkt in på nötköttsproduktionen. I alla fall berörs ju också djurstödet i högsta grad i och med att det blir en del av det enhetliga jordbruksstödet i förslaget.
Vad gäller LFA-stödet är kommissionen beredd att ge fullmakter för en höjning av nivån.

FOTNOT: En utförligare genomgång av kommissionens förslag återfinns i veckans nummer av Landsbygdens Folk (LF 4/2003).

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab