Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
24.1.2003 / LF
Det nya förslaget är en större försämring enligt SLC-basen
- Ur vår synvinkel är det senaste förslaget om en mellanreform ett steg i ännu sämre riktning jämfört med förslaget från i somras, säger SLC-ordföranden Holger Falck. Orsaken till det är att mjölksektorn, som är mycket central i vår jordbruksnäring, drabbas ännu hårdare av prisnedskärningar. Visserligen är det en positiv sak att kvotsystemet hålls kvar till 2015, men det försämrade prisläget kommer att tära hårt på lönsamheten.
- Dessutom är merparten av de negativa effekterna i kommissionens förslag från i somras kvar också i det nya förslaget: det gäller exempelvis frikoppling av stödet från produktionen och sänkningen av interventionspriset på spannmål.
Enligt Holger Falck försvårar förslaget möjligheterna att upprätthålla en lönsam produktion i våra förhållanden och ökar trycket på nationellt stöd.
- Det landsbygdsstöd som kompenserar sänkningarna av det egentliga produktionsstödet fördelas i huvudsak på sådana reformer som inte kommer det finländska jordbruket till godo, åtminstone inte i förhållande till vad vi förlorar.
- Förslaget innebär ett direkt hot mot deklarationen om att det ska vara möjligt att bedriva jordbruk i alla regioner i EU, säger SLC-ordföranden.
- Det verkar närmast som om skärpningen av reformen är en följd av den kommande östutvidgningen.
Holger Falck påminner om risken att förslaget kommer att kräva långvariga förhandlingar:
- Det blir därmed svårare att få ett nödvändigt beslut om 141-lösningen i skälig tid med tanke på producenterna. Vi kan i alla fall vänta oss och rentav hoppas att medlemsländerna intar en kritisk ställning till reformförslaget och att också vår regering aktivt arbetar för förbättringar.
- Den stora frågan blir nu hur de tonangivande länderna Tyskland och Frankrike kommer att reagera på förslaget. Som en följd av den tysk-franska överenskommelsen i höstas var en skärpning av reformen inte att vänta.
- Det ligger nu i vårt intresse att de övriga medlemsländerna reagerar mot förslaget.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab