Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
24.1.2003 / LF
Risken är stor för minskad produktion
Man tycks i Finland vara överens om att det finns många problem med det nya förslaget som EU-kommissionen lagt fram till en mellanreform av jordbruksstödet. Enligt jord- och skogsbruksministeriets åsikt är förslaget i alla fall bättre än sommarens förslag. MTK-basen Esa Härmälä är däremot inne på samma linje som SLC-ordföranden Holger Falck, att det nya förslaget är ännu sämre för Finland.
Det betyder dock inte att man är belåten på ministeriet. Enligt preliminära beräkningar därifrån skulle kommissionens förslag leda till en nettoförlust av stöd jämfört med Agenda 2000 på 75 miljoner euro fram till år 2012.
Mjölksektorn skulle drabbas värst med en minskning på sammanlagt 55 miljoner. Stödet till åkerväxtodlingen skulle minska med 10 miljoner och de direkta stöden skäras med 35 miljoner. En återkanalisering på 25 miljoner sker till utvecklingen av landsbygden.
Både på ministeriet och på MTK är man överens om att frikopplingen från produktionen kan bli problematisk för jordbruket i Finland. Enligt ministeriet finns det en risk för att produktionen minskar avsevärt på grund av de höga rörliga kostnaderna.
- Frikopplingen från produktionen kan eventuellt gynna områden i Centraleuropa, där man kan utnyttja marknaderna, men i Finland där det redan är svårt att producera från förut kan det hända att många väljer att lämna produktionen där hän i stället, sade också MTK-basen Esa Härmälä på en presskonferens i onsdags.
Ministeriet och MTK är vidare överens om att sänkningen av mjölkpriset och indelningen i smör och mjölkpulver är illa.
- Vi konsumerar de magraste mjölkprodukterna i Europa, och det betyder att vi exporterar en del mjölkfett, förklarade Esa Härmälä i onsdags. Kommissionens förslag sätter smöret i ett sämre läge.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab